Komunální volby očima školáka

Volby do městských a obecních zastupitelstev se blíží. Lapačů volebních hlasů si v těchto dnech musí všimnout i největší ignorant. Plakáty nejspíš visí i nedaleko vaší školy. Ověřte si, jak zmíněný karneval vyretušovaných hlav vnímají vaši svěřenci.

Vnímavý školák patrně zaznamenal několik sloganů o bezpečné dopravě, udržované zeleni, zvýšené finanční podpoře školy či výstavbě nového hřiště. Něco mu jen tak prolétlo hlavou, něco v ní možná zůstalo, o něčem takovém se bavila máma s tátou a samozřejmě mu neušlo, jak se to poslední dobou řeší na sociálních sítích. Má vůbec smysl, aby se tím zabýval? Jistě ano. Ostatně, není daleko doba, kdy se stane prvovoličem a možná bude tápat, jak se zorientovat v dění na lokální scéně. Proto mu neuškodí přípravná fáze. 



Průzkumné otázky

Pro učitele i rodiče obecně platí: najděte si čas a zpřístupněte žákům a potomkům kouzlo komunálních voleb. Vysvětlete jim, že sice ještě nemají právo volit, ale to neznamená, že se jich politické klání netýká. Vždyť existují témata, která přímo souvisí s životními a vzdělávacími podmínkami pro děti a mládež. Jen si jich všimnout.     

Ve škole je dobré vybalancovat jednosměrný výklad s možností bádat a diskutovat. Vaše publikum by se s ohledem na věkovou kategorii mělo dozvědět, co je podstatou radničních voleb a hlavně o čem mohou rozhodovat lidé, kteří budou zanedlouho zvoleni. 

Směrem k žákům neuškodí průzkumné otázky – co by v místě bydliště vylepšili, co jim v obci ze všeho nejvíc chybí. Je to snadný způsob, jak objevit priority vašich svěřenců. Několikrát zopakujte, že k tomu, aby se obec proměňovala, je nutný i trvalý zájem obyvatelstva a že zkrátka bez aktivního přístupu i mimo předvolební kampaně se věci nepohnou. I proto je zapotřebí povzbuzovat třídu k samostatným činnostem. Tento návyk se může v dalších letech zúročit. 

Placená zóna

Jiří Karban