Noční můry učitelů

Každá profese se pojí s určitými scénáři, které si nikdo z nás nepřejeme, aby nastaly. Někdy nám sny pomohou identifikovat naše největší obavy, nicméně jsou to stále jenom sny. Přejme si, aby k ničemu výše zmíněnému nikdy nedošlo. A co vy? Poznáte se v naší typologii nočních učitelských můr?


1/ NEMÁM KLÍČE

Učitel nervózně pobíhá po patrech v budově školy a nemůže se dostat do třídy nebo kabinetu. Všechno je zamčeno. A co čert nechtěl, učitel nemá klíče. Ačkoliv se to zdá jako banalita, ztráta klíčů může způsobit výrazné problémy pro daného člověka. Všechno ve škole má totiž většinou svůj univerzální klíč – třídy, kabinety, výtvarné skříně, záchody, dílny. Pokud tedy člověk nemá klíče, je docela nahraný.


2/ DO HODINY V PYŽAMU 

Pyžamo nebo spodní prádlo je jako školní outfit nemyslitelná záležitost. Pokud tedy škola nepořádá pyžamový den – a i v tomto případě je to na hraně. Kolegové často popisují, že do školy ve svých snech šli bez bot, ponožek, v pyžamu nebo plavkách. 


3/ ZAPOMNĚL JSEM DÍTĚ 

Žádný učitel rozhodně nechce v reálu zažít to, že někde nechá dítě. Zodpovědné kantory provází sen, že někde nechali svěřené dítě – na WC, v šatně, na školní akci. Ve snu jej hledají, vracejí se tam, kde byli. A možná proto je většina pedagogů opatrná v plánování, kam pojedou na výlet či exkurzi, jaké děti vezmou s sebou, jaká bude náplň akce apod. Dobří učitelé ovšem disponují dovedností předvídat. Představují si ty nejhorší scénáře, co by se mohlo stát, a snaží se těmto situacím vyhýbat. 

Placená zóna

Kristýna Havlíčková