Online archiv

Autor: Kristýna Havlíčková

Školní výlet aneb Jednou nohou v kriminále

Kristýna Havlíčková, 5/2023
Školní výlety na základní škole jsou velkým tématem. Většina dětí si je užívá a těší se na každý volný den, kdy takříkajíc vypadnou ze školy. Na několikadenní výlety se těší i rodiče, kteří předají svého potomka a trochu si odfrknou. Učitelé už tak optimističtí nejsou – a mají proč. Za organizací výletu se skrývá spousta záležitostí, které laik nevidí.

School, skůl, skuːl

Kristýna Havlíčková, 4/2023
Při výuce angličtiny je určitě důležité, aby žáci věděli, jak se dané slovíčko píše. Pro verbální komunikaci je však nezbytné, aby děti věděly, jak se co vyslovuje. Na mnoha základních školách se však výslovnost zařazuje na druhou kolej.

Didaktický test z angličtiny

Kristýna Havlíčková, 3/2023
Maturita je velkou událostí. Někdy studenti úplně nevědí, jak se na danou zkoušku připravit. Buď jim je to zprvu jedno, a pak se jednoho krásného dne probudí a zjistí, že už by tedy měli začít něco dělat, anebo je na to ve škole nepřipraví. Bohužel stále existuje poměrně velké množství středních škol, kde se přípravě na maturitu věnuje minimum času a studenti mnohdy ani nevědí, jak takový didaktický test vypadá.

Empatie a řád

Kristýna Havlíčková, 2/2023
Za svůj život vystřídal několik základních škol. Choval se jako zvířátko. Házel židlemi, kopal, kousal a vrhal se pod auta. Nikdo nevěděl, co udělá příště. Byl ztracený v tomhle zvláštním světě. Nikdo nechápal jeho a on zase nechápal ostatní. Byl sám.

Příběh malé tanečnice

Kristýna Havlíčková, 2/2023
„Moje dítě to zvládne!“ Tuto frázi často slýchávám všude kolem sebe. Každý rodič si přeje mít zdravé a šikovné dítě, které v životě zvládne a dokáže spoustu věcí. Nicméně je potřeba si uvědomit, že každé dítě je jiné.

Mám papír z poradny!

Kristýna Havlíčková, 1/2023
V dnešní době snad už neexistuje škola, kde by nebylo ve třídě nějaké dítě s doporučením z pedagogicko-psychologické poradny. Co je vlastně ale onen magický „papír z poradny“?

Jsou domácí úkoly pro rodiče?

Kristýna Havlíčková, 1/2023
Proč jsou domácí úkoly tak důležité a proč je často píší sami rodiče? Pojďme se podívat na některá fakta týkající se domácí přípravy na základce.

Noční můry učitelů

Kristýna Havlíčková, 1/2023
Každá profese se pojí s určitými scénáři, které si nikdo z nás nepřejeme, aby nastaly. Někdy nám sny pomohou identifikovat naše největší obavy, nicméně jsou to stále jenom sny. Přejme si, aby k ničemu výše zmíněnému nikdy nedošlo. A co vy? Poznáte se v naší typologii nočních učitelských můr?