Příběh malé tanečnice

„Moje dítě to zvládne!“ Tuto frázi často slýchávám všude kolem sebe. Každý rodič si přeje mít zdravé a šikovné dítě, které v životě zvládne a dokáže spoustu věcí. Nicméně je potřeba si uvědomit, že každé dítě je jiné.

Jsou dospěláci, kteří vynikají v manuálních činnostech, a naopak jim dělá problém pravopis nebo jazyky. Pak existují zase dospělí, kteří vynikají vysoce inteligencí v určité oblasti, nicméně na výměnu žárovky si musí objednat firmu. Stejné je to i u dětí. 


Dětské typy

Pokud se podíváme na typy dětí na základní škole, můžeme je laicky rozdělit do několika skupin. V první skupině budou děti, které jsou bystré, nadané, školní učivo zvládají s přehledem a ve škole se snaží. Ve druhé skupině máme žáky, kteří jsou sice inteligentní, nicméně jim je to jedno. Svoje vědomosti a znalosti – lidově řečeno – neprodávají. Pouze si odsedí dopoledne ve škole a jdou domů. Školní učivo zvládají bez problémů, nicméně by mohly dosáhnout daleko lepších výsledků, ale nechtějí. 

Třetí skupinu tvoří děti, které by rády něčeho dosáhly, jsou snaživé, chtějí pracovat, učit se, ale musí vynaložit obrovskou snahu. Učení jim jde těžce. O všem musí dlouho přemýšlet a úspěchy se dostavují velice pomalu. Ve čtvrté skupině najdeme žáky, kteří jsou totálně mimo. Jsou to děti, jež vůbec netuší, co se probírá, jaká je látka, jak danou věc udělat apod. Přes veškerou snahu pedagogů a asistentů nejsou schopny zpracovat úkol jako jejich vrstevníci. 

Placená zóna

Kristýna Havlíčková