Online archiv

Vydání: 2/2023

Historky z podsvětí

Ervín Bedrníček, 2/2023
To není hovor, to je podcast – pomyslel si ředitel základní školy Arnošt Kodejšek svíraje v ruce sluchátko služebního telefonu. Na druhé straně aparátu brebentila vztahová koučka Lechnýřová, jež v mládí putovala po Evropě s kočovnými sound systémy a živila se jen amfetaminy a láskou, avšak poté, co si pořídila Vanessku a Christophera, začala brát život vážně a ráda by se angažovala i ve škole.

Snídaňové kluby v českých školách

Tým PRP, 2/2023
Jídlo spojuje rodiny i celé komunity včetně té školní. Představte si k tomu ještě ideální začátek školního dne, který se obejde bez shonu – s atmosférou, kvůli které stojí za to si přivstat. A pořádně se najíst. To vše nabízejí snídaňové kluby, které si nacházejí své místo v českých školách.

Šup s tím na Instáč, ať prší lajkoše!

Jan Nejedlý, 2/2023
Pokud se nenecháte odradit tuctovým názvem, dostane se vám v knize Historky z Tinderu do rukou čtyřicet sžíravých humoresek Lucie Macháčkové, stand-upové komičky a prostořeké hláškařky, co si umí dělat legraci v prvé řadě sama ze sebe.

Ticho promluví v Pakulu

Jan Nejedlý, 2/2023
Německý filozof a duchovní učitel Eckhart Tolle přijede na podzim do Prahy. Autor bestsellerů Moc přítomného okamžiku či Ticho promlouvá vystoupí 8. října v Kongresovém centru lidově zvaném Pakul.

Příprava pro život

Jitka Neradová, 2/2023
V debatách o školství se často mluví o tom, že je třeba připravovat děti pro život. Nebo se hledí ještě dál. Je třeba je připravovat pro život v jednadvacátém století. Vždyť dnešní děti budou jednou vykonávat profese, které dosud ani neexistují. A škola je na ně nepřipravuje, protože se stále chystáme na minulou válku…

Dětem by ve škole mělo být dobře

Jan Nejedlý, 2/2023
Češtinářka a angličtinářka Jana Ondrášiková učí už dvacátým rokem. Byla mi doporučena jako nesmírně pozitivní člověk, z něhož sálá klid. Učitelka, která se dokáže vcítit do duše dítěte. Kantorka, co se těší na začátek školního roku a vlastně na každou vyučovací hodinu. Ale nebylo tomu tak vždy. Ke svému životnímu postoji si musela dojít vlastní cestou. Rozhovor jsme začali její zkušeností z předchozího působiště na základní škole.

Elektronické cigarety neškodí?

Kateřina Cajthamlová, 2/2023
Občas se mě někdo zeptá, zda je kouření elektronických cigaret pro mladé bezpečnější než kouření klasické. Odpovídám v zásadě takto: Kouření jakýchkoli tabákových výrobků vede k závislosti na nikotinu – a ta vede ke škodám na zdraví. A čím dříve se závislostí jedinec začne, tím hůř!

Empatie a řád

Kristýna Havlíčková, 2/2023
Za svůj život vystřídal několik základních škol. Choval se jako zvířátko. Házel židlemi, kopal, kousal a vrhal se pod auta. Nikdo nevěděl, co udělá příště. Byl ztracený v tomhle zvláštním světě. Nikdo nechápal jeho a on zase nechápal ostatní. Byl sám.

Proti paměťové lenosti

Jiří Karban, 2/2023
Není ostuda něco vědět, a přitom se obejít bez vyhledávače na netu. Věta, kterou by měli mít v repertoáru rodiče, učitelé a další lidé, kteří mají vliv na formování současných školáků. Jinak hrozí, že vyrostou generace prázdných hlav závislých na nepřetržitém připojení.

Z kantorky uklízečkou

Hana Pavezková, 2/2023
V současné době dochází k čím dál četnějším výskytům šikany na pracovišti, a to v různých podobách, ať už jde o mobbing, bossing či staffing. Tyto pojmy označují systematické agresivní jednání na pracovišti namířené proti jednotlivci nebo skupině osob s cílem získat pocit převahy či výhod.

Ctrl+C a Ctrl+V už nestačí

Matěj Toman, 2/2023
Ústecký start-up již od roku 2016 vyvíjí digitální platformu se vzdělávacími materiály pro informatiku podle nových Rámcových vzdělávacích programů. Vyzkoušelo ho už přes sto čtyřicet tisíc žáků.

Příběh malé tanečnice

Kristýna Havlíčková, 2/2023
„Moje dítě to zvládne!“ Tuto frázi často slýchávám všude kolem sebe. Každý rodič si přeje mít zdravé a šikovné dítě, které v životě zvládne a dokáže spoustu věcí. Nicméně je potřeba si uvědomit, že každé dítě je jiné.