Elektronické cigarety neškodí?

Občas se mě někdo zeptá, zda je kouření elektronických cigaret pro mladé bezpečnější než kouření klasické. Odpovídám v zásadě takto: Kouření jakýchkoli tabákových výrobků vede k závislosti na nikotinu – a ta vede ke škodám na zdraví. A čím dříve se závislostí jedinec začne, tím hůř!

Nejprve si definujme pojmy užité v předchozím odstavci – a to odzadu. Od toho nejdůležitějšího. Nikotin patří mezi rostlinné jedy zvané alkaloidy. Je to psychoaktivní látka vyskytující se v listech tabáku. Jeho smrtelná dávka je 50-60 mg, což je ekvivalent dvaceti naráz vykouřených cigaret, ale relativně rychle se z organismu odbourává, proto k akutní otravě dochází při kouření zřídka.


V nikotinovém opojení

Ohrožení nikotinem jsou začátečníci v kouření a mladší jedinci, zejména děti. Příznaky akutní otravy tímto alkaloidem jsou důsledkem stimulace řady receptorů vegetativního nervového systému. Při otravě vzniká šokový stav – bledost, studený pot, nevolnost, nadměrné slinění, někdy až zvracení, průjem, v horším případě zmatenost, bolesti hlavy. Vinou adrenalinu navíc dochází ke stimulaci srdeční aktivity, která vede ke zrychlení tepu a zvýšení krevního tlaku. 

U chronické intoxikace nikotinem dochází ke vzniku závislosti dopaminovaného typu. Relaxační kuřáci vyhledávají v nikotinovém opojení pocit klidu, bezpečí a pohody, který stimulace dopaminových receptorů vyvolává. Aktivační kuřáci zvyšují spotřebu nikotinu v psychicky náročných obdobích, tedy před zkouškami nebo při intelektuální činnosti. Při kouření se jim krátkodobě zlepšuje soustředění, paměť a výbavnost, ale jde opravdu jen o dobu, kdy kouří – v následujícím období soustředění i další intelektové schopnosti opět rychle klesají. Elektronická cigareta obsahuje nikotin stejně jako ta klasická a vede tedy ke stejným zdravotním důsledkům závislosti.

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová