Didaktický test z angličtiny

Maturita je velkou událostí. Někdy studenti úplně nevědí, jak se na danou zkoušku připravit. Buď jim je to zprvu jedno, a pak se jednoho krásného dne probudí a zjistí, že už by tedy měli začít něco dělat, anebo je na to ve škole nepřipraví. Bohužel stále existuje poměrně velké množství středních škol, kde se přípravě na maturitu věnuje minimum času a studenti mnohdy ani nevědí, jak takový didaktický test vypadá.

V následujícím článku najdete praktické tipy, jak se na maturitní zkoušku z angličtiny připravit a jak u této zkoušky nevyhořet.


1/ Začněte s přípravou včas

Začněte přemýšlet o tom, jak se na zkoušku připravíte a kdo vám s přípravou pomůže. Pokud budete mít dostatek času, nebudete ve stresu a můžete ještě ledasco dohnat. 


2/ Připravujte se komplexně 

Nezaměřujte se pouze na poslech nebo gramatiku. V didaktickém testu je několik částí a každá je trochu jinak koncipována. Pokud chcete didaktický test zvládnout, bylo by fajn, kdybyste:

a) Četli a tím rozšiřovali slovní zásobu, která je pro didaktický test klíčová.

b) Poslouchali podcasty, mluvené slovo, sledovali filmy a seriály v angličtině s anglickými titulky. Velice efektivní je sledování anglických pohádek, protože se v nich používá jednodušší angličtina. Obsahu je většinou krásně rozumět a zároveň se vždy naučíte několik nových slov nebo frází. 

c) Opakovali gramatiku – slovesné časy, kondicionály, slovesné vzorce, množné číslo u podstatných jmen, frázová slovesa a spoustu dalšího.

d) Obklopili se daným jazykem, což se lehko řekne, hůře se provádí. Nicméně pokud vám opravdu něco nejde a potřebujete se danou věc naučit, musíte ji mít stále na očích. Kdysi jsem se potřebovala naučit několik frázových sloves. Na papírky jsem si daná frázová slovesa barevně vypsala spolu s českým překladem. Každý papírek jsem nalepila na místo, kam denně chodím, nebo na věc, kterou denně používám. Papírky tak byly úplně všude. Na nočním stolku, v koupelně, na hrnku od kafe a na kuchyňské lince. Za několik málo dní jsem se slovesa naučila – a to bez sezení u stolu a prostého biflování daných slov. Pokud se tedy potřebujete něco nazpaměť naučit a jde pouze o slova nebo krátké fráze, toto je ideální způsob. 


Placená zóna

Kristýna Havlíčková