Online archiv

Vydání: 3/2023

Škola do každého počasí

Adéla Mráčková, 3/2023
Letní vlny veder, období sucha, strádající a žloutnoucí zeleň, či naopak nárazové přívalové deště a s nimi související přetížení kanalizace – klimatická změna s sebou přináší nové podmínky, které ovlivní náš každodenní život. K tomu ještě energetická krize, nutnost snižovat výdaje za energie i zbavit se závislosti na fosilních zdrojích. Jsou české školy a školky připraveny na budoucnost?

Byl to hodnej chlap…

Jan Nejedlý, 3/2023
Hudebník Jan Spálený oslavil na sklonku roku osmdesátku a vydal novou desku s názvem Perseidy. Jestliže dříve měl zpěvák zastřený hlas, nyní místy sípe, ale vůbec to nevadí. Životem znavený témbr se výborně hodí k písním plným neokázalých příběhů.

Mafie v zajetí mindfulness

Jan Nejedlý, 3/2023
Román německého spisovatele a právníka Karstena Dusse nazvaný Vraždi všímavě osciluje mezi detektivkou a satirou. Hlavní hrdina, advokát mafiánských bossů, začne praktikovat umění všímavosti čili nesoudící poklidné vnímání přítomného okamžiku.

Proč se hroutí naše děti?

Jan Nejedlý, 3/2023
Když coby Husákovo dítě zavzpomínám na základní a střední školu, vybavím si ze svého okolí jediného spolužáka, který navštěvoval psychiatra. Dnes pomalu není ve škole třída, kde by se nenašlo alespoň jedno dítě, které se léčí s nějakou formou psychické lability. Co se to s dnešní mladou generací děje? Na naše laické otázky trpělivě odpovídala dětská psychiatrička Vladimíra Bečvářová.

Nadiktovat, zapsat, naučit

Jitka Neradová, 3/2023
Průkopníci nových trendů ve školství sázejí na špatnou kartu, když říkají, že frontální výuka je nemoderní. Měli by spíš vymezit, kdy ji vzít na milost. Přestože není in, děti frontálku mnohdy vyžadují.

Žebřík do nebe

3/2023
Březen je, jak známo, od pětapadesátého roku Měsícem knihy. Původní ideová nálož těch jednatřiceti dnů už ale naštěstí dávno vyčpěla, takže co zbylo, jsou – knihy. Samozřejmě jen ty skvělé, a ještě lepší. Třeba aktuálně od autorského trojlístku maďarsko-britsko-francouzského.

Já se z toho osypu. A oloupu…

Kateřina Cajthamlová, 3/2023
Kůže je naše obálka. Vnější slupka. Kožní choroby tudíž představují velký stresor v jakémkoli věku. I když nejhůře je asi snášíme v době školní docházky a dospívání.

Hledání rovnováhy je celoživotní výzva

3/2023
Soňa Plháková je psycholožka a personální poradkyně. Už druhým rokem pomáhá našim studentům zorientovat se v budoucí profesi, správně nastavit studium, zvládat stres i posilovat odolnost. Až díky ní jsem pochopila, jak podstatná je profese kariérového poradce. Tedy pokud ji vykonává profesionál, nikoli pokud zbyde na nejméně vytíženého pedagoga ve sboru.

Na pomoc ukrajinským středoškolákům

Radek Aubrecht, 3/2023
Integrace dětských a dospívajících ukrajinských válečných běženců je jistě největší výzvou pro český vzdělávací systém v aktuálním školním roce. Podle údajů ministerstva školství bylo v září 2022 registrováno na českých základních školách 39 478 školou povinných ukrajinských žáků. Do lavic tak zasedlo zhruba 80 % ukrajinských dětí, které od února získaly v Česku pobytový azyl.

Island je láska

3/2023
S patnácti studenty jsme vyrazili do naší partnerské školy na Islandu. Cílem projektu Digital technologies without borders, který podporují Norské fondy, je podělit se vzájemně o zkušenosti s využitím moderních technologií ve výuce.

Didaktický test z angličtiny

Kristýna Havlíčková, 3/2023
Maturita je velkou událostí. Někdy studenti úplně nevědí, jak se na danou zkoušku připravit. Buď jim je to zprvu jedno, a pak se jednoho krásného dne probudí a zjistí, že už by tedy měli začít něco dělat, anebo je na to ve škole nepřipraví. Bohužel stále existuje poměrně velké množství středních škol, kde se přípravě na maturitu věnuje minimum času a studenti mnohdy ani nevědí, jak takový didaktický test vypadá.

Budou psát slohovky roboti?

Sabrina Karasová, 3/2023
Jasně, že vaši žáci a studenti už umělou inteligenci používají. O tom, jestli se jí ale coby učitelé máte bát, nebo ne, jsem si popovídala… s jedním chatbotem.