Budou psát slohovky roboti?

Jasně, že vaši žáci a studenti už umělou inteligenci používají. O tom, jestli se jí ale coby učitelé máte bát, nebo ne, jsem si popovídala… s jedním chatbotem.

Ten obraz mě fascinoval: Pestrobarevný trpaslík v batikovaném tričku a čepičce, z níž vyčuhují dredy, okopává roztomilou lopatičkou fialovou prosperující muchomůrku, zatímco zanedbaný les v pozadí může puknout vzteky. Obraz mi poslala kamarádka coby své poslední dílo. Ne, malířka není. Vytvořila ho s pomocí umělé inteligence. A ne, není to poznat. Okamžitě bych obraz nominovala do výstavní síně. 


Už je to tady?!

Rychlý nástup umělé inteligence na scénu mě mimořádně zajímá, protože ty oblasti, v nichž se AI (Artificial Intelligence) může hodně uplatnit, jsou přesně těmi, které naši rodinu živí. „Mami, mám jít vůbec na tu grafickou školu? Vždyť než vystuduju, moje povolání zanikne!“ ptá se mě dcera a já ji chlácholím, ať si vystuduje, co chce, neboť tipovat profesi, v níž se AI v příštích několika letech neuplatní, je jako věštit z křišťálové koule. Můj muž, programátor, si je jistý, že v jeho oboru už AI spoustu práce zvládá. A já, která se pokouším vydělávat si psaním, jsem se rozhodla ihned vyzkoušet, jak by tento článek pro Rodinu a školu zvládl chatbot. 

Pokud byste snad ještě nevěděli. Chatbot je počítačový program určený k automatizované komunikaci s lidmi. Je vybaven velkou zásobou znalostí o světě a schopen diskutovat prakticky na libovolné téma. 


Placená zóna

Sabrina Karasová