Online archiv

Autor: Sabrina Karasová

Mají v USA lepší školství než u nás?

Sabrina Karasová, 9/2023
Kdo čeká jednoznačné hlasité ano, bude dost překvapen. Sabrina Karasová mluvila o výhodách a nevýhodách českého a amerického školství s Petrou Gelbart, která aktuálně zažívá zkušenosti s oběma systémy.

Pípa v kabinetu

Sabrina Karasová, 8/2023
Syndrom vyhoření postihuje pracovníky jakýchkoliv profesí – kosmonauty i prostitutky. Pedagogové však k němu mohou být náchylnější. Jak se s tímto stavem vypořádávají vaši kolegové?

Nevyklánějte se z oken

Sabrina Karasová, 7/2023
Přestože si předsevzala, že se navždy zdrží moralizujících poznámek na adresu doby z pozic osoby postižené pokročilým věkem, Sabrina Karasová porušila své osobní principy. A přichází s následujícím apelem.

Prďolové s plynovou maskou

Sabrina Karasová, 4/2023
Jak vypadal život běh malého prďoly ve školce a na základce let sedmdesátých a ještě k tomu v Mostě? Koho by to zajímalo?! Ale kdyby přece jen, zde je pár vzpomínek boomerky Sabriny Karasové. Koneckonců, generace Husákových dětí zrozená během baby boomu na začátku normalizace slaví padesát let od začátku školkové docházky.

Budou psát slohovky roboti?

Sabrina Karasová, 3/2023
Jasně, že vaši žáci a studenti už umělou inteligenci používají. O tom, jestli se jí ale coby učitelé máte bát, nebo ne, jsem si popovídala… s jedním chatbotem.

Když jdete na den otevřených dveří…

Sabrina Karasová, 2/2023
Chcete si školu zažít a ohmatat ještě dřív, než do ní vyšlete své dítě na přijímačky? Tady je pár postřehů, které vás poinspirují, jak vytěžit z návštěvy maximum.

Anketa o zlých učitelských snech

Sabrina Karasová, 1/2023
Je jasné, že učitelování nepatří k zaměstnáním, z kterých odcházíte domů s čistou hlavou. Jak hluboko se ovšem pracovní stres u pracovníků této profese zapisuje až do nevědomí, ukazují následující noční můry. Úzkostné obsahy snů jsme nasbírali mezi pedagogy s různou délkou praxe. Vypovídají o jejich poctivosti, vnímavosti, ale také o náročnosti kantorského povolání. Nezasloužili by si učitelé psychoterapeutickou pomoc? Zdraví, i to duševní, máme jen jedno.

„Proč jsem otevřela vlastní školu?“

Sabrina Karasová, 9/2022
Zdaleka ne každý může dopřát své ratolesti vzdělání v soukromé škole. Touhle větou jako bychom predikovali, že privátní škola je pro dítě lepší. Je skutečně lepší? Nahlédněte do know-how jedné, která završila první rok pilotního provozu, a posuďte sami.

Přijímačky? Připravte si prasátko

Sabrina Karasová, 8/2022
Co si o vašem dítěti a jeho škole myslí pedagožka, která ho připravuje na přijímačky na víceleté gymnázium? A jak dal Cermat vzniknout zcela novému odvětví doučovacího byznysu?

Když má babička demenci

Sabrina Karasová, 6/2022
Svět dětí a jejich identita se postupně proměňují s tím, jak v životě přijímají nové a nové role. Pomáhá jim, když rodina kolem nich zůstává stabilní. Jak ale ovlivní jejich prožívání, když se osobnost prarodiče začne radikálně proměňovat vlivem nemoci?

Proč si děti staví bunkry?

Sabrina Karasová, 5/2022
Zlobíte se, že dítě zpřehází celou postel, aby na hodinu zmizelo pod hromadou polštářů? Že zaleze kamsi do zahrady a neozývá se na volání? Čtěte o potřebě dětských úkrytů.

ADHD: Co když to není porucha?

Sabrina Karasová, 4/2022
Má vaše dítě diagnózu ADHD a vy prostě odmítáte přijmout názor, že by mělo být vadné? Vaše intuice je správná. Genetici a psychologové došli k převratnému poznání.