Hodiny dějepisu s Lustigem

Tachles, Lustig, čili „K věci, pane Lustigu“, je název knižního rozhovoru, který pořídil Karel Hvížďala (ročník 1941) se spisovatelem Arnoštem Lustigem (1926–2011). Kniha vyšla poprvé, v takové ur-verzi těsně před Lustigovou smrtí. Teď vychází ve formátu audioknihy.

Ti dva prý projekt bilančního, hlubinného interview zvažovali průběžně od konce šedesátých let. Jenže Lustig po srpnu osmašedesát zmizel v exilu, nejdřív izraelském, pak americkém. A když se po devětaosmdesátém vrátil k rodné hroudě, byl už málem za globální celebritu. Rozhovory dával nalevo napravo, ve dne v noci. Bral cokoli, třeba i šéfredaktorský post v české mutaci Playboye

Podobně vyprodal svého literárního génia. Po dvanáctiletce 1957 až 1968, kdy poslal na knihkupecké pulty to nejlepší, co tady kdy kdo napsal na téma holokaustu a obecně situace žida napříč dvacátým stoletím, začal Lustig variovat, přepisovat a rozepisovat vybrané motivy do samostatných titulů – prostě rozmělňovat hutnou esenci v nekonečně nastavovanou kaši.

Placená zóna