KDYŽ SE ŽÁKYNĚ ZTRÁCÍ PŘED OČIMA

Poruchy příjmu potravy nejsou žádnou exkluzivní chorobou modelek. Mentální bulimií trpí v Česku každá dvacátá dospívající dívka, mentální anorexií zhruba 1 % dospívajících. První příznaky se objevují už mezi desátým a třináctým rokem - učitelé tedy mohou být každodenními svědky postupného rozvoje nemoci.

Extrémní kult štíhlosti prezentovaný obletovanými celebritami s výraznou podváhou a expanze „zázračných“ diet či pochybných stravovacích stylů - tak bývají v médiích často líčeni hlavní viníci poruch příjmu potravy (PPP) mezi dospívajícími. Ponechme stranou otázku, kdo že to ten nezdravý kult tak mohutně šíří. Především proto, že skutečnost je o něco složitější.

Chorobné odmítání jídla nebo záchvatovité přejídání s následným zvracením se může výrazněji rozvinout v oblastech, kde je jídla nadbytek. („Umíte si představit, že by někdo onemocněl mentální anorexií v koncentráku, kde žil o chlebu a vodě?“ ptal se před pár lety na jedné psychiatrické konferenci stařičký židovský lékař přeživší holocaust.) Tato psychická onemocnění ovšem nejsou produktem moderní doby - anorektické projevy byly například ve středověku spojené s tělesným odříkáním po vzoru některých světců a světic, později jim nahrávala móda korzetů s vosími pasy, případně romantická idealizace křehké tuberkulózní „krásy“, kvůli níž si zdravé ženy ničily žaludek pitím citronové šťávy, aby necítily hlad.

Když je pevná vůle na obtíž

Pro vyvíjející se organismus jsou mentální anorexie i bulimie rizikové a hrozí vážnými zdravotními komplikacemi. Po prvních pocitech úspěchu, když se daří hubnout, a přívalu energie (u mladých anorektiček dokonce i pocitů jakési nadřazenosti: Já se dokážu na rozdíl od vás ovládnout!) se plíživě dostavuje únava, snížení krevního tlaku a omdlívání. Zastaví se i růst sexuálního vyspívání. S dlouhodobějším nedostatkem živin a energetických zásob přichází deficit imunity.

Zejména v případě anorexie se časem i oblíbená žákyně dostává do sociální izolace a postupně ztrácí kamarády, protože veškerý její zájem se točí kolem toho, co a kolik může sníst, jak se jídlu nenápadně vyhnout nebo se již snědého zbavit. Ve škole se hůř soustředí a míň si pamatuje. Rychlý a výrazný úbytek hmotnosti vede k poruchám srdečního rytmu, hrozí osteoporóza, padání vlasů a zvýšená kazivost zubů. Časté zvracení a zneužívání projímadel rozvrací metabolismus, dochází k selhávání ledvin a poškození trávicího traktu.

U některých nemocných se mohou obě poruchy prolínat, obecně však platí, že mentální anorexie nastupuje dříve - už kolem desátého roku. Počátky bulimie se nejčastěji objevují mezi 13.-17. rokem.


Placená zóna

Daniela Kramulová