Online archiv

Vydání: 7/2016

NÁBOŽENSKÁ AGITACE VE ŠKOLE

7/2016
Je přípustné, aby učitel přinesl do třídy tiskoviny Svědků Jehovových a rozdával je dětem s tím, aby si je doma přečetly, a případně se na něj obrátily s dotazy? Není preferování určitého náboženského směru v našem školství nepřijatelné?

VÝROK MĚSÍCE

7/2016
CESTIČKO DO ŠKOLY, JSI CESTOU KRUTOU, TAŠKU MÁM PLNOU KNIH A HLAVU DUTOU.

POZOR NA DUDOPRD!

Ervín Bedrníček, 7/2016
Byla to báječná škola. Ředitel trochu násoska, ale jinak rovný chlap. Kolegyním říkal ďoučata, místo zvonění pouštěl ze školního rozhlasu staropražské písničky a v ředitelně měl ve váze schovanou flašku. Když se na poradě ambiciózní fyzikář ptal, kdy dostane odměny za dobu, kterou tráví ve škole přesčas, odvětil ředitel, že když kantor nestíhá práci v pracovní době, bude mu plat snížen. Ostatně, fyzikářovy hodiny byly tak nudné, že školníkova manželka dávala za dveře učebny kočárek s nemluvnětem, které fyzikářův monotónní výklad vždy spolehlivě uspal.

KDYŽ NEMŮŽEŠ, ZPOMAL

Jan Nejedlý, 7/2016
JE BĚH VHODNÝM SPORTEM I PRO DĚTI?

CIZRNOVÁ POMAZÁNKA

7/2016
ZDRAVÉ SVAČINY školnice Oliny

CO LETÍ U DĚTÍ POKÉMON GO

J. N., 7/2016

KDO SE SMĚJE, TEN SE UČIL

7/2016
Filozof Voltaire míní, že vtip, který je třeba vysvětlovat, už není vtipem. Ano, už je historií. Zkuste předložit žákům 9. tříd a vyšších stupňů víceletých gymnázií tyto anekdoty z dob protektorátu a socialismu. Smích či alespoň pousmání bude svědčit o tom, jak často měli v ruce učebnici dějepisu.

PEL - MEL

7/2016
KNIHOVNA BUDOUCNOSTI

NEBOJTE SE MATEMATIKY

Zora Mašatová, 7/2016
Hejného metoda výuky matematiky je dnes pojem. Pro její uplatnění v praxi už vzniklo několik alternativních učebnic, v nichž se promítá pověstný konstruktivistický styl výuky profesora Milana Hejného. Nyní k nim přibyla další.

NOČNÍ PANORÁMA

Dana Skotnická, 7/2016
MATERIÁL A POMŮCKY:

MÝDLOVÁ HORTENZIE

Dana Skotnická, 7/2016
MATERIÁL A POMŮCKY:

KDYŽ SE ŽÁKYNĚ ZTRÁCÍ PŘED OČIMA

Daniela Kramulová, 7/2016
Poruchy příjmu potravy nejsou žádnou exkluzivní chorobou modelek. Mentální bulimií trpí v Česku každá dvacátá dospívající dívka, mentální anorexií zhruba 1 % dospívajících. První příznaky se objevují už mezi desátým a třináctým rokem - učitelé tedy mohou být každodenními svědky postupného rozvoje nemoci.