KDO SE SMĚJE, TEN SE UČIL

Filozof Voltaire míní, že vtip, který je třeba vysvětlovat, už není vtipem. Ano, už je historií. Zkuste předložit žákům 9. tříd a vyšších stupňů víceletých gymnázií tyto anekdoty z dob protektorátu a socialismu. Smích či alespoň pousmání bude svědčit o tom, jak často měli v ruce učebnici dějepisu.

U soudu

Soudce za protektorátu: „Jste obžalován, že jste křičel - Židy vykopat a Němce na jejich místo!“ Soudce se zamyslí: „Ale vždyť tak to má být!“ Vtom se přihlásí svědek: „No jo, ale když on to řval na hřbitově!“ (Narážka na antisemitskou politiku Němců, která vyústila v genocidu Židů.)

Neochotný Baťa

„Baťovy závody prý budou zavřeny.“ „Proč?“ „Nechtějí prý vyrábět dvojjazyčné boty.“ (Za protektorátu musely být dvojjazyčné nápisy v češtině i němčině.)

Taktik

Jaký je rozdíl mezi maršálem Rommelem a hodinkami? Hodinky jdou vpřed a dělají tik-tak. Rommel jde vzad a tvrdí, že je taktik.

(Nucený ústup německé armády v africké válce propaganda vydávala za taktický tah.)

Rébus

Dovedl bys napsat tisícovku samými devítkami? Docela jednoduše: 999 9/9. A dovedl bys napsat třemi slovy větu: „Pan ministr protektorátní vlády Emanuel Moravec se koupá v řece Labi?“ Jedenáct slov slov dát do tří? No přece: „Lysá nad Labem!“ (Narážka na holou lebku nenáviděného kolaborantského politika.)

Myší olej

Dva podnikatelé jedou do Sovětského svazu zjistit, o co je největší zájem: „Budeme dovážet myší olej, to je nedostatkový zboží. Šel jsem okolo pumpy s nápisem Maus-oleum a stála tam nejdelší fronta v Moskvě.“ Druhý: „To není dobrý. Já jsem šel i dovnitř a musím tě zklamat, ten pumpař je mrtvej.“ (Slovní hříčka s mauzoleem, kde se nachází balzamovaný Lenin.)

Ukázka z humoristického časopisu Ejhle, který vycházel za protektorátu.

Hana a sláva

O prezidentovi Edvardu Benešovi se říkalo, že od nás odletěl s Hanou, ale že se určitě vrátí se slávou.

(Hříčka s hanou coby hanbou a Hanou Benešovou, prezidentovou manželkou, s níž

státník odletěl roku 1938 do exilu.)

Kufr

Rozčiluje se na konci války Pražák na Wilsonově nádraží: „Před chvílí jsem si tu postavil kufr, a než jsem si koupil jízdenku, už je pryč!“ Vedle stojící Němec ho utěšuje: „To nic není - to já byl minulý týden v Lipsku, dal jsem si kufr do úschovny na nádraží a ráno byl kufr pryč - a nádraží taky!“ (Narážka na spojenecké bombardování Německa v závěru války.)

Rozdíl

Jaký je rozdíl mezi Husovou a Husákovou dobou? Jen gramatický. Za Husa upalovali lidi na hranici a za Husáka upalovali lidi za hranici.

(Po sovětské okupaci 1968 u nás došlo k masivní emigraci na Západ.)

Tajná schůzka

Gorbačov a Reagan uskutečnili tajnou schůzku ve vesmíru. Shlédnou dolů na území Ruska a Reagan se zlobí: „Nedodržel jste slovo, Mr. Gorbačov, vždyť se na nás dívají dalekohledy!“ „Vy špatně vidíte, gospodin Reagan, to se nedívají dalekohledem, ale pijí vodku ze dvou lahví najednou, když se doslechli, že nejsem doma.“ (Michail Gorbačov vedl v Rusku v 80. letech neúspěšnou kampaň proti alkoholu.)