CHEMICKÉ POHÁDKY

Úkoly jsou převzaty z 52. ročníku chemické olympiády, kterou pořádá Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ve spolupráci s MŠMT. ZA PĚT MINUT ZVONÍ 5P - Praktická pohotovostní příloha pro pedagogy

Bylo, nebylo, žila v jednom dalekém království princezna Lada. A nebyla to jen tak obyčejná princezna. Od ostatních princezen se odlišovala už na první pohled svou zlatou hvězdou na čele. A právě ta zlatá hvězda se stala základem sporu mezi Ladou a Zlatovláskou. Princezny se nemohly shodnout, která z nich má pro prince větší cenu. Po dlouhé hádce přišly na to, že jako lidské (pohádkové) bytosti jsou si naprosto rovnocenné, jediné, co může cenu ovlivnit, jsou jejich zlaté „komponenty“ a tak začaly počítat…

Vlasy princezny Zlatovlásky váží 300 g a jsou ze 14karátového zlata. Zlatá hvězda z čela princezny Lady váží 240 g a podle odborníků jde o 18karátové zlato. Šperkaři také princeznám sdělili, že jediná příměs ve zlatu je stříbro. Pomozte princeznám vyřešit jejich spor, když víte, že cena 1 g stříbra je 15 Kč a jedna trojská unce zlata (31,1 g) stojí 30 815 Kč.

1 Vypočítejte cenu Zlatovlásčiných vlasů za předpokladu, že byste je zpracovali na čisté zlato a stříbro a oba kovy prodali.

2 Vypočítejte cenu zlaté hvězdy princezny Lady za předpokladu, že byste je zpracovali na čisté zlato a stříbro a oba kovy prodali.

O SNĚHURCE

Jednou, když nebyli trpaslíci doma, přišla na návštěvu ke Sněhurce královna a přinesla jí jako dárek košík se šesti krásnými jablky. Nedalo se ale říci, že by královna byla zastáncem zdravé výživy, protože do každého jablka vpravila 0,1 g arseniku. Královna ale nebyla příliš zábavná návštěva a stále mluvila jen o sobě, vlastně to byla docela otrava ji poslouchat. Sněhurka byla ale slušně vychovaná (a taky je oproti královně lehká váha, váží jen 50 kg), a tak se z dlouhé chvíle aspoň zakousla do jednoho jablka, a když nudné povídání nemělo konce, tak do dalšího a dalšího... Jablka byla výborná (i když podle lehkého těžkokovového buketu se dalo tušit, že něco není v pořádku).

V literatuře se často uvádí, že Sněhurka po podání tohoto jedu usnula, ale pravdou je, že jí selhaly ledviny a ona upadla do bezvědomí (nutno dodat, že zdálky se mohlo zdát, že spí). Málo už se ale ví, že bezvědomí předcházely bolesti břicha, zvracení, a dokonce i průjmy.

1 Napište vzorec a chemický název jedu, který použila královna.

2 Kolik jablek by musela Sněhurka sníst, aby dosáhla přesně smrtelné dávky? Uvažujte, že jed je v jablkách rovnoměrně rozptýlen a Sněhurka sní z každého jablka vždy jen 90 % (ohryzek vyhodí); smrtelná dávka tohoto jedu je pro Sněhurku při ústním podání 14,6 mgŠkg-1 živé váhy.

PRINCOVÉ JSOU NA DRAKA

Červený drak umí plivat oheň. Princip je vcelku jednoduchý. V žaludku mu reaguje karbid vápníku s kyselinou chlorovodíkovou a vznikající plyn je veden do tlamy. Když chce drak chrlit oheň, stačí mu, aby si říhl a křísl zuby o sebe tak, aby vyskočila jiskra.

1 Napište a vyčíslete rovnici reakce karbidu vápníku s kyselinou chlorovodíkovou za vzniku dvou produktů a označte je A a B. Produkt A je organický, hořlavý plyn, produkt B je ve vodě rozpustná

sůl.

2 Spočítejte, jaký je tepelný výkon draka (v kW), když spálí 30 litrů plynu A za jednu minutu. (Tělesná teplota draka je 25 °C a při dokonalém spálení jednoho molu plynu A se uvolní 1300 kJ).