OTESTUJTE SI ČTENÁŘSKOU GRAMOTNOST

Najít negramotného jedince v českých zemích by byl úkol téměř detektivní. Česko spolu se skandinávskými zeměmi patří k oblastem se stoprocentním počtem gramotných občanů. Znamená to ale automaticky úspěšnou společnost?

Osvojit si základní schopnosti čtení, psaní a počítání patří k nejzásadnějším cílům prvních ročníků základní školy. Dnešní školáci mnohdy vstupují do vzdělávacího systému již se znalostí písmen a schopností přečíst krátký text, což je reflektováno v rozdělení žáků do tříd a později v práci ve třídě.

Způsob vedení výuky se průběžně v čase proměňuje, přizpůsobuje se novým poznatkům (odklon od slabikování, aktuálně častější zapojení genetické metody). Po zdolání jednotlivých technických nástrah textu se otevírá příležitost systematičtěji pracovat s obsahem sdělení.

Čtení s porozuměním je dalším vývojovým krokem na cestě k úplné čtenářské gramotnosti. A v té je možné leccos celoživotně zlepšovat.

Vše už od 120 korun!

Schopnost přečíst text, porozumět mu a adekvátně interpretovat jeho sdělení se stává předpokladem pro celkovou úspěšnost v soukromé i profesní sféře.

Jak vysoká čtenářská gramotnost souvisí s celkovou prosperitou? Často vidíme opravdu jen to, co vidět chceme, předjímáme, domýšlíme nevyřčené, jednáme zkratkovitě. Tohle všechno dobře vědí tvůrci reklamních i předvolebních textů, podle nichž se rozhodujeme, komu dát hlas, kde otevřít své srdce a kde zase peněženku.

Zkuste si na sobě i žácích malý test, jakou informaci opravdu získáváte v podobných situacích. „Vše už od 120 korun!“ (na poutači v období výprodejů). Vidíme vše za cenu 120 korun, nebo jen jeden zapadlý výrobek, který bychom možná nechtěli ani zadarmo? Cenové nebo časové ohraničení typu „nabídka platí jen do konce týdne“ totiž vytváří dojem urgentnosti.


Placená zóna

Veronika Zavřelová