Online archiv

Autor: Veronika Zavřelová

Staré hry v novém čase

Veronika Zavřelová
Odložte chytré telefony, zapomeňte na heslo k wi-fi a pojďte se na chvíli vrátit k „oldschool“ aktivitám, mezi něž patří klasické hry jako člověče, nezlob se, dáma nebo mlýnek. Kromě zábavy mohou nabídnout i inspiraci ke vzdělávání.

Výuka za časů korony

Veronika Zavřelová, 6/2020
Už se vašim dětem stýská po skutečné školní lavici a po komunikaci s kamarády bez limitů obrazovky? Také můžete po návratu do obvyklých kolejí vydat kuchařku rychlých receptů? Ráda bych se ohlédla pohledem matky zpět za týdny vzdělávání v nestandardních podmínkách.

S dětmi na výstavu

Veronika Zavřelová, 3/2020
Galerie a muzea jsou plné atraktivních výstav. Tak rádi byste vyrazili, ale říkáte si, mám vzít dítě s sebou? Bude se nudit a každé dvě minuty otravovat, kdy už se půjde domů? Shodí obraz či napáchá jiné škody? Úplně se těmito předsudky nenechte odradit. A směle projděte nabídku kulturních institucí.

Návyky šťastných dětí

Veronika Zavřelová, 9/2019
Co dělají šťastné děti pro to, aby dosáhly svého štěstí? Lze si osvojit nějaký specifický návyk, který jim dopomůže ke šťastnému životu? Není to všechno jenom další marketingový trik?

Piňata znamená překvapení

Veronika Zavřelová, 3/2019
Regály v obchodech se prohýbají pod každotýdenní várkou nových knih včetně těch pro děti. Jakou knihu pro potomka vybrat? A chceme-li dítěti ponechat autonomní výběr v rámci daných mantinelů vkusu a literárního přínosu, kam se obrátit? Pomoc nabízí Tereza Booth se svým projektem Piňata.

Na návštěvě u svatého Augustina

Veronika Zavřelová, 9/2018
Jestli je právě tento školní rok pro vás a vaše děti rozhodující, kam se zapíšou ke své povinné školní docházce, zkuste popřemýšlet o možnostech, zda to bude škola státní, soukromá nebo církevní.

Víte, co právě teď dělá vaše dítě?

Veronika Zavřelová, 8/2018
Ještě v 80. letech bylo v USA mezi rodiči populární rčení: „Je sedm hodin večer, víte, kde máte děti?“ Vztahovalo se k mládeži, která bezprizorně poletovala ulicemi s klíčem od domu na krku. V dnešním Česku zcela jistě víme, kde děti jsou, protože až do detailů manažerujeme jejich každodenní rozvrh. A nejspíš naše děti sedí doma v dětském pokoji. Ale co tam dělají?

Hablas español?

Veronika Zavřelová, 7/2018
Máte v nabídce volitelných jazyků španělštinu? Anebo vás či vašeho potomka tento jazyk prostě láká a chtěli byste se ho naučit? Z množství učebnic nabízených na trhu vylovme dvě aktuálně dostupné a používané pro výuku i samostudium španělštiny v českých školách a jazykových kurzech.

Naplánujte si školní rok

Veronika Zavřelová, 7/2018
Zapomenutá on-line registrace školních obědů, fronta v papírnictví, dva ztracené svačinové boxy, jiný sešit na geometrii a špatné barvy na výtvarku – a to je teprve začátek září! Jak se letos popasovat s organizačními nástrahami školního roku?

Pugét, předplatné, padák

Veronika Zavřelová, 6/2018
Nezapomněli jste na dárek pro paní učitelku? Jsou věcné dary učitelům další starostí navíc, společenskou konvencí, nebo dokonce povinností? Jaká pravidla zvolit, abychom neuváděli do rozpaků pedagoga ani sebe při předávání dárku?

Prázdniny ve městě

Veronika Zavřelová, 4/2018
Každoročně se zdá, že prázdniny jsou v dalekém nedohlednu, leč stejně se pak jako v předchozích letech najednou objeví s nečekanou rychlostí. Proto se na ně zkusme připravit už teď na jaře. A to i na ten čas, kdy zrovna nemáme dovolenou a nemůžeme s dětmi vyrazit někam „za hranice všedních dní“, jak se kdysi říkávalo.

Malé hovory o velkých věcech

Veronika Zavřelová, 4/2018
Téma smrti jistě nezaujímá první příčky hitparády rozhovorů mezi rodiči a dětmi. Je to totiž téma, o němž se nám nemluví úplně jednoduše.