Galerie a muzea jsou plné atraktivních výstav. Tak rádi byste vyrazili, ale říkáte si, mám vzít dítě s sebou? Bude se nudit a každé dvě minuty otravovat, kdy už se půjde domů? Shodí obraz či napáchá jiné škody? Úplně se těmito předsudky nenechte odradit. A směle projděte nabídku kulturních institucí.

Nemusíte nutně vybírat výstavy a programy, které primárně cílí na dětského návštěvníka, jako jsou třeba přehlídky ilustrací dětských knih nebo autoři, kteří se převážně zaměřují na tvorbu pro děti. Jak tedy přimět dítko k dobrovolnému vstupu do galerie – a snad i k radosti z takové aktivity?


Přiberte kamaráda

Víkendové odpoledne se přímo samo nabízí k trávení nad výtvarnými artefakty. Pokud má takový nápad povícero rodičů, čeká vás v příliš exponovaných místech a časech nejspíš tlačenice před jednotlivým exponáty. A možná si neodnesete zážitek, v jaký jste doufali. Volte tedy volnější dny a hodiny, třeba čtvrteční odpoledne. Rozhodně si on-line zkontrolujte otevírací dobu. Zní to velmi samozřejmě, ale ne každá galerie má zavřeno v pondělí, některé fungují sedm dnů v týdnu, některé mají zavřeno třeba v úterý.

Zdá se to jako možná lehký protimluv, ale když do své umělecké výpravy přidáte jedno dítě, kamaráda, celá návštěva se rázem stane jednodušší. Děti se spolu zabaví mezi sebou, odpadne tradiční každominutové dotazování „a kdy už půjdeme domů, mě to tady nebaví“. I dospělý doprovod bude mít pár nerušených chvil, aby spočinul zrakem nad doprovodnými titulky. 

Placená zóna

Veronika Zavřelová