Piňata znamená překvapení

Regály v obchodech se prohýbají pod každotýdenní várkou nových knih včetně těch pro děti. Jakou knihu pro potomka vybrat? A chceme-li dítěti ponechat autonomní výběr v rámci daných mantinelů vkusu a literárního přínosu, kam se obrátit? Pomoc nabízí Tereza Booth se svým projektem Piňata.


Jak se díváte na povinnou četbu?


Jako malá jsem byla nečtenář. Povinná četba a čtení před třídou nahlas mne neuvěřitelným způsobem stresovalo. Nesnášela jsem to. Naopak můj bratr byl knihomol. Líbilo se mi, jak vypráví o knížce, kterou právě přečetl. 


 


Jaká je vaše filozofie výběru knih pro děti? 


Jako dítě jsem si vybírala knihy zásadně podle ilustrací a velikosti písmenek. Milovala jsem komiks Cour a Courek, Barbánka a knihu Barevný koníček. Způsob výběru knih jsem v dospělosti otočila. Knihy vybírám hlavně podle obsahu, ilustrace jsou až na druhém místě. Neumím to moc dobře popsat, ale stačí mi vzít do ruky knihu a prolistovat pár stránek, cítím, zda bude kniha dobrá či ne. 


 


Aktuálně připravujete knižní projekt pro žáky a učitele nazvaný Piňata. Co to vůbec znamená?  


Pinata je španělský vyraz pro překvapení na dětských oslavách. Děti se strefují do kymácející se barevné figuríny, odkud jim vypadne sladké překvapení.


Placená zóna

Veronika Zavřelová