Víte, co právě teď dělá vaše dítě?

Ještě v 80. letech bylo v USA mezi rodiči populární rčení: „Je sedm hodin večer, víte, kde máte děti?“ Vztahovalo se k mládeži, která bezprizorně poletovala ulicemi s klíčem od domu na krku. V dnešním Česku zcela jistě víme, kde děti jsou, protože až do detailů manažerujeme jejich každodenní rozvrh. A nejspíš naše děti sedí doma v dětském pokoji. Ale co tam dělají?

Je to vlastně tak trochu paradox dneška. Ve snaze mít dětské aktivity pod kontrolou své potomky rozvážíme, vyzvedáváme, úkolujeme, organizujeme jim pomalu každou část dne. Ale víme opravdu, co jim jde celý den hlavou, o čem a s kým se baví, dnešním jazykem, s kým co sdílejí zejména v paralelním on-line světě?

 

První mobil

V minulosti bylo mnohem jednodušší mít přehled a kontrolu nad komunikačními kanály svých dětí – buď přišel ručně psaný dopis do schránky nebo kamarádi volali na pevnou linku. Telefon byl zpravidla umístěn v obývacím pokoji, takže všichni měli přehled a nějaké schovávání se s tajnými hovory nepřipadalo v úvahu. Někteří si také psali zápisky do deníčků, ale do těch osvícení rodiče pro jistotu nenahlíželi.

     Dnešní  první krok k samostatnosti nepřichází s předáním klíčů od bytu, ale s předáním prvního mobilního telefonu, ne nutně chytrého. To je zároveň výbornou příležitostí pro nastavení pravidel bezpečného používání této komunikační technologie. Jistě bude záležet na individuálních požadavcích rodiče i na vnitřních školních řádech, ale k pravidlům by mělo mj. patřit – nesledovat telefon ve vyučování ani ve školní družině a poslat vždy SMS po příchodu domů se zprávou o bezpečném návratu. Zároveň je dobré vědět o možnosti odebrání mobilu, pokud dítě porušuje již dohodnutá pravidla (analogie dřívějšího „žádná televize celý týden“). Pokud jde o tzv. smartphone, existují možnosti blokace aplikací nebo jejich úplné odebrání i přednastavení určitých čísel –  na rodiče, prarodiče, třídního učitele, nejbližšího kamaráda, souseda nebo někoho důvěryhodného, na koho se děti mohou obrátit, když rodiče nejsou v dosahu.


Placená zóna

Veronika Zavřelová