EVOLUCE TŘÍDNÍHO UČITELE

Neudržitelná, ba směšná teorie kreacionismu tvrdí, že třídní učitel vzniká zásahem shůry, tj. z ředitelny. Podle této teorie když Nejvyšší zavelí: „Budiž třídním!“, do té doby prostý, řadový učitel bez třídního postavení stává se automaticky třídním, a to i na více než tři dny, a ředitel vidí, že to je dobré. Přirozeně je to nesmysl, bez ohledu na prokazatelnou absolutní moc nejvyššího velení na každé škole.

Je dokázáno, že třídní učitel je organismem stejně závislým na procesu evoluce jako kterákoli jiná buněčná struktura. V začátcích své kariéry vylézá učitel z oceánu pedagogického minima a začíná se transformovat pro pobyt na SOUŠi, což je zkratka s významem Střední odborné učiliště školství. Navzdory názvu jím může být kterákoli škola, střední, nestřední i výstřední.

Po několika letech adaptace na prostředí, ve kterém se kolem učitele - na rozdíl od předchozí epochy na pedagogické fakultě - nachází značné množství přirozených nepřátel, je už schopen rozpoznat nebezpečí, ví, kterým směrem kopnout a kterým se klanět, i poslepu najde stezku ke kávovému automatu a instinktivně si buduje pozici na co nejvyšší příčce potravního řetězce. V této chvíli jsou již jeho tkáně, smysly i nervový systém vyvinuty do té míry, že se může pozvolna proměňovat v třídního.


Placená zóna

Jan Jícha