TŘÍDA NA MĚ KAŠLE (A TAKY SMRKÁ)

Už zase zanikla vaše informace o čísle stránky, kterou si mají žáci otevřít, v typickém třídním šumu, který od října do února obstarává pokašlávání a smrkání třetiny přítomných? Co dělat, když u školáků považují lékaři 2-4 ataky infekce horních cest dýchacích do roka za normální?

Záněty horních cest dýchacích, rýma a kašel jsou věrnými průvodci podzimních a zimních měsíců snad v každé třídě. Podle doktorky Dagmar Chmelařové z ORL oddělení pražské Thomayerovy nemocnice jde o jedny z nejčastějších onemocnění. V případě dětí, jimž se respirační infekce často vracejí, bývá mnohdy nutná spolupráce dětských lékařů se specialisty na alergické nemoci a narušenou imunitu.

Viry, viry a zas viry

Nejčastější příčinou jsou viry, podle některých odborných pramenů mohou za 60-70 % onemocnění, podle jiných dokonce až za 90 % z nich. Viníkem podzimních infektů jsou zejména rhinovirózy, pod stromečkem na školáky kromě dárků často čekává i první várka chřipky typu A. Ochotně je provází i v lednu, takže se všichni už náležitě těší na jarní prázdniny, které v postupně vrcholící chřipkové sezoně trochu naruší plány. Celoročně se na oslabeném organismu rády přiživí i adenoviry, jejichž řádění obvykle označujeme termínem „střevní chřipka“.

Dalším pachatelem je RSV (respirační syncyciální virus), který způsobuje respirační infekce u batolat, ale i v kolektivech předškolních dětí a mladších školáků, kde spolehlivě funguje kapénkový přenos. Infekce se rychle šíří kašláním, kýcháním, ale i fyzickým kontaktem s nemocným. Viry se množí v buňkách sliznice dýchacích cest, odkud putují do nosních dutin, Eustachovy trubice a do dolních cest dýchacích. RS viry mohou za zánětlivá onemocnění vedlejších nosních dutin, středního ucha, průdušek, průdušinek, případně za zápal plic. V časném dětství onemocní některou z těchto chorob prakticky každý, u starších dětí a dospělých se nemoc projevuje už jen jako běžné nachlazení nebo lehčí viróza. Pro školáky s oslabenou imunitou, pro děti s chronickou plicní nemocí nebo srdeční vadou ale představuje RSV riziko nadále.


Placená zóna

Daniela Kramulová