Říká to spisovatelka Pavla Horáková, které v nakladatelství Argo nedávno vyšly dvě knihy inspirující se našimi dějinami. Proč se zajímá o historii? A co její knihy nabízejí čtenářům? I to jsou témata našeho rozhovoru.

* Scházíme se nad dvěma knihami, na nichž jste se autorsky podílela. Obě vycházejí z událostí našich dějin. Proč bychom se měli zajímat o to, co je už za námi, co je naší minulostí?

Pro mě osobně historie není něco ukončeného. Stále trvá a my jsme součástí toho pokračujícího procesu. Žijeme v domech, které někdo postavil, v ulicích, které se po někom jmenují, neseme geny, které jsme po někom zdědili. Všechno je to stále nějak přítomné. A ta každodenní přítomnost historie mě právě zajímá.

* Tajemství Hrobaříků je historická detektivka pro děti. Co vás vedlo k jejímu napsání? Najdeme vás v knize?

Inspirovaly mě pražské Olšanské hřbitovy. Ač jsem z Prahy, poprvé jsem na ně zavítala až jako dospělá a uchvátily mě svou rozlohou, koncentrací význačných osobností, které tu jsou pochované, rozmanitostí náhrobní architektury i divokou přírodou. A z mých procházek nějak samovolně vznikl příběh, který si sám vynutil dětské hrdiny. Já sama v něm nevystupuju, ale přála bych si takové dětství prožít.


Placená zóna

Marie Těthalová