PRAŽSKÉMU ŠKOLSTVÍ VRACÍME LESK A PRESTIŽ

ŘÍKÁ RADNÍ ROPKOVÁ O PROBĚHLÉ PŘEHLÍDCE SCHOLA PRAGENSIS V kongresovém centru na Vyšehradě se o posledním listopadovém víkendu odehrál jednadvacátý ročník přehlídky pražského středního a vyššího odborného školství Schola Pragensis. Školy zřizované hlavním městem ukázaly desetitisícům návštěvníků a potenciálním zájemcům o studium to nejlepší, co nabízejí jak v oblasti pedagogické práce, tak i v oblastech zájmových činností. Nechyběly ani profesní organizace, cechy či státní instituce. Akci slavnostně zahájila pražská radní pro školství Irena Ropková.

Oficiálním sloganem letošního ročníku výstavy Schola Pragensis se stala otázka „Kde vystoupíš ty?“, kterou zanesl do svého návrhu o nejlepší plakát žák Střední průmyslové školy na Proseku Viktor Neupauer. Právě otázce dalšího studijního směřování zájemců o střední a vyšší odborné vzdělávání se každoročně výstava věnuje.

„Osobně mne velmi těší, že se Praze daří za obrovského zájmu široké veřejnosti rok co rok pořádat přehlídku toho nejlepšího, co pražské odborné školství nabízí, a není toho opravdu málo. Úroveň středního vzdělávání je v našem městě na velmi vysoké úrovni a podobnými akcemi pro širokou veřejnost se snažíme navrátit lesk a prestiž jak řemeslům, tak i školám, které budoucí řemeslníky vychovávají,“ uvedla Irena Ropková, pražská radní pro oblast školství a evropské fondy.

Jednadvacátý ročník přehlídky tak opět nabídl pestrou nabídku oborů vzdělání pražských středních a vyšších odborných škol, soutěže pro veřejnost i hudební program, o který se postarali mimo jiné studenti Konzervatoře Jaroslava Ježka. Kromě škol se na přehlídce prezentovali také další vystavovatelé, mimo jiné z Národního technického muzea, cechy a oborové organizace. Návštěvníci mohli navíc zhlédnout i republikové finále odborné soutěže v oboru instalatér.

Potencionální zájemci o studium se mohli jako každý rok osobně přesvědčit, co daná škola či obor nabízí a mohli rovněž jednotlivé nabídky vzdělávání vzájemně porovnat. Školy zřizované hlavním městem Prahou i jinými subjekty prezentovaly na výstavě nejen svá zařízení, ale i výsledky své práce, a to jak v oblasti pedagogické, tak i v oblastech zájmových činností. Celkem se letošního ročníku zúčastnilo na 165 vystavovatelů včetně profesních a neziskových organizací či státních institucí.

MHMP