Necítím se jako hrdinka

Darina Nešporová je učitelkou mateřské školy v Jívové. V červnu letošního roku zachránila čtyři děti před sražením autem, za což byla mimo jiné oceněna Cenou Martina Velíška, přesto se jako hrdinka necítí. Říká, že odpovědnost za děti má „v popisu práce“ a že něco takového by udělal každý.

Můžete popsat, co se letos v červnu stalo?

16. června jsme se s dětmi vraceli z akce, měli jsme ve školce přespávání předškoláků. Sice jsme měli jet autobusem, ale bylo krásně, po dešti byl pěkný vzduch, a tak jsme šli s dětmi pěšky do školky. S kolegyní jsme šly po lesní cestě s pěti dětmi a jedno dítě si potřebovalo odběhnout, takže jsme zastavili a čekali jsme na ně. Zničehonic se na nás vyřítilo auto, které dostalo na cestě smyk, narazilo do stromu a řítilo se přímo na nás. Chvíli předtím mě napadlo posunout se s dětmi co nejvíc na okraj lesní cesty, kdyby tam náhodou rychle vyjelo nějaké auto, protože jsme byli na odbočce z hlavní silnice. A pak jsem najednou viděla, jak tam auto „lítá“ po cestě. Nenapadlo by mě, že narazí do stromu a pak i do nás. Děti měly vestičky, ale řidič nás ani neviděl.

Celá událost byla jistě velmi dramatická a vaše reakce byla otázkou zlomků sekundy. Co se vám během ní honilo hlavou?

Byly to takové ty rychlé sekundy, kdy člověk ani nečeká, že by to mohlo takto dopadnout. Občas se mi vybavuje, co se stalo, někdy jen vidím to auto… Hlavou se mi nehonilo skoro nic, jen jsem rychle odhodila děti z cesty. Jenom jeden chlapeček, se kterým jsem skončila pod autem, se mě držel pevně za ruku, nešlo se ho rychle „zbavit“. Auto letělo na nás, a kdybychom zůstali stát, „seklo“ by nás přes hlavu. Už bych s ním ani nestihla uskočit, bylo to tak rychlé. Proto jsem ho povalila na zem a zalehla jsem ho. A najednou ticho, které netrvalo dlouho, děti začaly plakat, protože viděly, co se stalo, byly přímo u toho. Filípek, se kterým jsem zůstala pod autem, začal také plakat. Naštěstí ho bylo možné hned vytáhnout, protože auto stálo tak, že to šlo, ale já jsem ležela na pravé straně, což bylo horší.

Placená zóna

Marie Těthalová