Sex a sport: nebezpečná kombinace?

V souvislosti se zdravím a optimálními výkony si tuto otázku kladou především sportovci, avšak zasahuje i nás ostatní, kteří se sportovním radovánkám oddáváme jen rekreačně. Jak spolu souvisí sexuální vyžití a sport?

Sexuální aktivity se před důležitými sportovními kláními dlouho zakazovaly, tento zvyk ostatně přetrvává už z antiky – podle tehdejších názorů totiž společně se spermatem odcházela z těla i životodárná energie. I v průběhu 20. století kolovala doporučení, aby se atleti raději naplno věnovali sportovnímu tréninku, avšak výzkumy z posledních dvou dekád naznačují, že obavy nejsou na místě. Samozřejmě, pokud noc plná vášní před sportovním výkonem vede k nedostatku kvalitního spánku (nemluvě o možných zraněních!), jsou rizika takového počínání nasnadě, ovšem žádné další negativní vlivy zjištěny nebyly. Prostě platí osvědčené pravidlo, že každý ví nejlépe, co je pro něj vhodné – někdo si raději část energie vybije ve prospěch přívalu oxytocinu, jiný si nahromaděnou energii uchová až do sportovního klání.


Použité zdroje:

Stefani, L. et al. (2016). Sexual Activity before Sports Competition: A Systematic Review. Frontiers in Physiology.

Sztajzel, J. et al. (2000). Effect of sexual activity on cycle ergometer stress test parameters, on plasmatic testosterone levels and on concentration capacity. A study in high-level male athletes performed in the laboratory. The Journal of sports medicine and physical fitness.

MOJMÍR SEDLÁČEK