Torze varlete: rozhodují hodiny

Torze (přetočení) varlete bývá nejčastější u chlapců od 6 do 18 let, dospělé muže tento urgentní urologický stav potká méně často. Při diagnostice a léčbě hraje nejdůležitější roli čas – jsou-li cévy, přivádějící do varlete krev, přetočením zaškrceny, tkáň po 4–6 hodinách odumírá. K nevratnému poškození varlete tedy může dojít v průběhu jediného vyučovacího dne…

Okamžitou, velmi silnou bolest, která prakticky znemožní pohyb a dokáže vehnat slzy do očí i pubertálnímu drsňákovi, lékaři označují jako akutní skrotum nebo také akutní skrotální syndrom (ASS). Nejčastější příčinou ASS je torze apendixu varlete nebo nadvarlete (45 % všech případů). V pořadí druhá nejčastější a nejvíce riziková je torze varlete (26 % případů), postihuje zhruba jednoho chlapce ze 4000. Jde o otočení varlete (častěji levého) kolem cévní stopky a zaškrcení cév v chámovodu. Přetočené varle zůstane v horizontální poloze, obvykle vytažené v horní části šourku.

U těchto akutních stavů je rozhodující co nejrychlejší vyšetření a okamžitá léčba dítěte. Do šesti hodin od začátku obtíží se daří zachránit varle prakticky ve stu procentech, odborný zásah po 6–12 hodinách bývá úspěšný ze 70 %. Pokud se však ani po 12 hodinách nepodaří obnovit zásobení varlete krví, stoupá riziko odumření tkáně až na 80 %. 


Placená zóna

Daniela Kramulová