Online archiv

Vydání: 4/2018

Praktická lekce švejkologie

Jan Nejedlý, 4/2018
Jak říkal dobrý voják Švejk: „Mejlej se i ministři!“ Tak například ministryně obrany Karla Šlechtová při nedávné návštěvě Ukrajiny děkovala československým legionářům, jak zde statečně vzdorovali Adolfu Hitlerovi. Což o to, legionáři tu sice bojovali proti německé armádě, šlo však o císařské vojsko. Mladičký Hitler byl v té době bezvýznamným německým desátníkem na západní frontě. Ministryně si totiž jaksi popletla 1. a 2. světovou válku. O přístupu politiků k informacím a všeobecnému rozhledu pohovořil tuhle i poslanec Václav Klaus jr. Ve svém pravidelném sloupku se svěřil, že z denního tisku čte pouze Blesk. „Co není v Blesku, není důležité,“ napsal doslova tento stínový ministr školství. Pacient, s nímž se Švejk potkal v blázinci, zase tvrdil: „Uvnitř zeměkoule je ještě jedna, mnohem větší než ta svrchní.“ Ve Švejkovi je prostě všechno…

Magnet fishing

Jan Nejedlý, 4/2018
Rybáři na veselých obrázcích Josefa Lady tahají z vody místo ryb často hrnce a staré škrpály. Malíře asi nenapadlo, že jeho kresby vlastně předběhly svou dobu. Magnet fishing neboli magnetické rybaření, které dnes frčí u mužů všech věkových kategorií, je z principu rybařením bez ryb. Jde totiž primárně o lov pokladů, byť mají nejčastěji podobu právě těch kastrolů.

Filozofie pro děti

4/2018
Britský lektor a pedagog Jason Buckley se věnuje po celém světě školení učitelů v metodě zvané filozofie pro děti. Kromě toho se také zabývá zážitkovou výukou mimo školu a vzděláváním mimořádně nadaných dětí. Nedávno zavítal na konferenci do Ostravy, kde jsme mu položili několik otázek.

Torze varlete: rozhodují hodiny

Daniela Kramulová, 4/2018
Torze (přetočení) varlete bývá nejčastější u chlapců od 6 do 18 let, dospělé muže tento urgentní urologický stav potká méně často. Při diagnostice a léčbě hraje nejdůležitější roli čas – jsou-li cévy, přivádějící do varlete krev, přetočením zaškrceny, tkáň po 4–6 hodinách odumírá. K nevratnému poškození varlete tedy může dojít v průběhu jediného vyučovacího dne…

Rozhodni se už!

DANIELA KRAMULOVÁ, 4/2018
Podle čeho se lidé rozhodují ve škole i v životě Jakou známku dát ze zkoušení? Co se učit a co z učební látky vypustit? Spát se třídou ve škole na Noci s Andersenem, nebo radši strávit páteční večer s rodinou? Každý náš krok vyžaduje rozhodnutí a dotýká se i procesu učení.

Existuje v dnešní škole protekce?

Jitka Neradová, 4/2018
„Bez protekce to tehdy nešlo,“ zdůrazňují kritici minulého režimu, který se před devětadvaceti lety odebral na smetiště dějin. A pokud se dnes mluví o školství, má se obecně za to, že protekce, bez které to tehdy nešlo, u nás již neexistuje. Opravdu?

Prázdniny ve městě

Veronika Zavřelová, 4/2018
Každoročně se zdá, že prázdniny jsou v dalekém nedohlednu, leč stejně se pak jako v předchozích letech najednou objeví s nečekanou rychlostí. Proto se na ně zkusme připravit už teď na jaře. A to i na ten čas, kdy zrovna nemáme dovolenou a nemůžeme s dětmi vyrazit někam „za hranice všedních dní“, jak se kdysi říkávalo.

Panenky s příběhem

4/2018
Ve třídě jedné pražské mateřské školy sedí paní učitelka Pavla Benešová a kolem ní asi dvanáct dětí na židličkách. Paní učitelka má na klíně panenku, děti se s ní vesele vítají. Pedagožka se k panence naklání a poslouchá, co jí panenka šeptá do ucha.

Malé hovory o velkých věcech

Veronika Zavřelová, 4/2018
Téma smrti jistě nezaujímá první příčky hitparády rozhovorů mezi rodiči a dětmi. Je to totiž téma, o němž se nám nemluví úplně jednoduše.

Pohádka o Ester

Jiří Karban, 4/2018
Naše Ester. Tak o ní mluví fanoušci, kteří mají možná dojem, že dvě zlaté medaile ze zimní olympiády a úspěchy ve Světovém poháru jsou kolektivním celonárodním dílem. A nejsou sami, na stoupající vlně popularity Ester Ledecké se chce povozit kdekdo. Včetně politiků.

Děti mohou díky umění zažívat svobodu

Jan Nejedlý, 4/2018
Maxim Velčovský je znám jako osobitý designér. Věnuje se především tvorbě ze skla a porcelánu. Veřejnost zaujaly například jeho porcelánové šálky inspirované tvarem PET lahví, vázy v podobě holinek či mísa ve tvaru České republiky. Věnuje se také pedagogické práci na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a uměleckému mentoringu. V rámci projektu MenART, který podporuje Nadační fond Magdaleny Kožené, bude předávat své zkušenosti žákům základních uměleckých škol

Rubikon sází na jistotu

Daniela Kramulová, 4/2018
Jak ukázal nedávný průzkum, třicet procent mladistvých ve věku 15 až 17 let vyzkoušelo hazardní hry. Nezodpovědné rozhodování a riziko vzniku závislosti však není spojené jen s vysedáváním u hracích automatů.