Zlatá stuha pro dětské majstrštyky

Již po šestadvacáté byly předány výroční ceny Zlatá stuha nejlepším tvůrcům literatury pro děti a mládež. V kategorii beletrie pro děti si ocenění odnesl Petr Stančík za humoresku H2O a tajná vodní mise. Cenu za beletrii pro mládež získala Olga Černá za „bestiář“ Ztracený deník profesora z Essexu aneb Podivuhodná zvířena. V kategorii literatury faktu zaujala porotu Renáta Fučíková svazkem o Moliérovi z řady Největší dramatici. Mezi ilustrátory uspěly Andrea Tachezy (za knihu Dům číslo 226) a Daniela Olejníková (Na útěku). Nejlépe ilustrovanou naučnou knihou byly Jino taje opic Petra Nikla. Výtvarná porota se též rozhodla udělit cenu za výtvarný počin roku. Získal ji Chrudoš Valoušek za knihu Panáček. Podle poroty „zdánlivá brutalita Valouškova linorydla spolu se sebejistou typografií Juraje Horvátha způsobily, že knihy se může s vervou chopit jak dospělý čtenář, tak nedospělý ještě nečtenář“. Cenu za celoživotní přínos dětské literatuře získala Dagmar Lhotová, redaktorka a autorka mnoha dětských knížek.


Již po šestadvacáté byly předány výroční ceny Zlatá stuha nejlepším tvůrcům literatury pro děti a mládež. V kategorii beletrie pro děti si ocenění odnesl Petr Stančík za humoresku H2O a tajná vodní mise. Cenu za beletrii pro mládež získala Olga Černá za „bestiář“ Ztracený deník profesora z Essexu aneb Podivuhodná zvířena. V kategorii literatury faktu zaujala porotu Renáta Fučíková svazkem o Moliérovi z řady Největší dramatici. Mezi ilustrátory uspěly Andrea Tachezy (za knihu Dům číslo 226) a Daniela Olejníková (Na útěku). Nejlépe ilustrovanou naučnou knihou byly Jino taje opic Petra Nikla. Výtvarná porota se též rozhodla udělit cenu za výtvarný počin roku. Získal ji Chrudoš Valoušek za knihu Panáček. Podle poroty „zdánlivá brutalita Valouškova linorydla spolu se sebejistou typografií Juraje Horvátha způsobily, že knihy se může s vervou chopit jak dospělý čtenář, tak nedospělý ještě nečtenář“. Cenu za celoživotní přínos dětské literatuře získala Dagmar Lhotová, redaktorka a autorka mnoha dětských knížek.


Již po šestadvacáté byly předány výroční ceny Zlatá stuha nejlepším tvůrcům literatury pro děti a mládež. V kategorii beletrie pro děti si ocenění odnesl Petr Stančík za humoresku H2O a tajná vodní mise. Cenu za beletrii pro mládež získala Olga Černá za „bestiář“ Ztracený deník profesora z Essexu aneb Podivuhodná zvířena. V kategorii literatury faktu zaujala porotu Renáta Fučíková svazkem o Moliérovi z řady Největší dramatici. Mezi ilustrátory uspěly Andrea Tachezy (za knihu Dům číslo 226) a Daniela Olejníková (Na útěku). Nejlépe ilustrovanou naučnou knihou byly Jino taje opic Petra Nikla. Výtvarná porota se též rozhodla udělit cenu za výtvarný počin roku. Získal ji Chrudoš Valoušek za knihu Panáček. Podle poroty „zdánlivá brutalita Valouškova linorydla spolu se sebejistou typografií Juraje Horvátha způsobily, že knihy se může s vervou chopit jak dospělý čtenář, tak nedospělý ještě nečtenář“. Cenu za celoživotní přínos dětské literatuře získala Dagmar Lhotová, redaktorka a autorka mnoha dětských knížek.


Jan Nejedlý