Tak trochu jiná dívčí literatura

Rozvod, postižení, šikana, pěstounská péče, úmrtí blízkého člověka, ale i láska, přátelství a naděje. To jsou témata románů pro dívky (a nejen pro ně) z pera Angličanky Jacqueline Wilsonové. Tato autorka totiž nepíše tuctovou dívčí literaturu. Píše o životě bez příkras, a proto se její příběhy vymykají běžné žánrové produkci.

Říká se: Nesuď knihu podle obalu. Přesto jsem jako dítě nevybírala knížky podle ničeho jiného než podle pestrobarevných nápisů, ilustrací a lesklosti obalů v regálech dětského oddělení knihovny. Vzhled obálky rozhodl o tom, zda si knihu půjčím, nebo ne. Díky tomu jsem se velmi rychle dostala k románům britské autorky Jacqueline Wilsonové, jejímž svazkům propůjčil výrazný vzhled výtvarník Nick Sharratt. Dodnes si pamatuji, kde knihy Wilsonové v regálech stály. Různobarevné hřbety totiž vytvářely duhový pás, pod nímž většinou posedávalo několik mladých děvčat s knihami v ruce.


Prvním příběhem, který jsem od autorky přečetla, byla Slavná hvězda. Do té doby jsem knížky často nedočítala. Od Slavné hvězdy se to změnilo a moje pouť do světa fantazie Jacqueline Wilsonové mohla začít. Projekt Loty, Dítě do kufru, Nejlepší kamarádky, Diamantové holky, Divný dárek, Dvojčata v průšvihu, Narozeniny… Hltala jsem jeden svazek za druhým a nemohla přestat. Stačilo mi ale několik knih, abych pochopila, že pod pozitivně naladěnými obaly se skrývají mnohdy daleko méně pozitivní příběhy. Ukrýval se za nimi zkrátka život se všemi nástrahami, úzkostmi, překážkami, na které autorka nahlížela očima dítěte nebo méně často z pohledu pubertální dívky (série knih Girls). 

Placená zóna