Nenápadný půvab byrokracie

Den začal jako obyčejně. To znamená, že ke mně do ředitelny proudil už od rána jeden nešťastník za druhým. První vrazil do dveří ubrečený žák Benelka, že mu na střechu školy vletěl dron a zasekl se za solární panel. Následovala třída 7. B s peticí, aby v každé třídě byla 3D tiskárna. Pak se objevilo duo Mašková–Pašková s tím, že jim paní učitelka vyhodila z okna točítko Spinner, když si s ním hrály při hodině, a ono už se netočí. Další tři výtečníky přivedla do ředitelny kolegyně Petráčková. Při sborovém zpěvu písně Tři čuníci prý zpívali „tři pindíci jdou v řadě za sebou…“ „A to ještě nic není,“ pravila ona postarší dáma, když jsme osaměli. „Ve škole se objevilo pornovideo! Žáci zneužili učitelku a ještě to dali na internet!“ řekla a položila přede mě papírek s názvem webové stránky.


Začal jsem být mírně nervózní, zvláště když kolegyně elementaristka ve třídě sousedící s ředitelnou pustila již potřetí na plné pecky CD Hurvínek za chvíli pouhou rozebere větu dlouhou. S třesoucími se prsty jsem na Facebooku nalezl inkriminované video. Incident se odehrál v osmé třídě během hodiny. Začínající fyzikářka Rynešová se sklonila na lavici k žákovi, aby mu vysvětlila látku, načež opodál sedící sígr Tejc využil situace a mladé pedagožce pravítkem nadzvedl lem sukně, což kdosi zaznamenal na mobil. Naštěstí se kolegyně nemá za co stydět a nosí slušivé spodní prádlo.


Uf, vydechl jsem a z Facebooku překlikl na zprávy. Upoutal mě článek o výzkumu, který tvrdil, že dynamičtí studenti chtějí studovat práva, zatímco uchazeči podivínští a nudní se hlásí na pedagogickou fakultu, přičemž je práce ve školství vlastně nezajímá. Raději jsem se vrhl na administrativu. Začal jsem probírat kupu zápočtových listů pedagogů našeho ústavu. Jelikož jsem nastoupil do funkce teprve nedávno, neznám všechny ještě úplně dokonale. Například o začínající kolegyni Rynešové, která s námi nebyla na seznamovacím teambuildingu, vím zatím jen to, že učí fyziku a nosí kalhotky se sovičkami. O ostatních toho vím o něco víc dík posezení ve vinárně Modrý jelen, jímž byl teambuilding zakončen. A už teď mohu prohlásit, že v našem sboru žádní nudní patroni nejsou! 


Placená zóna

Ervín Bedrníček