Jak vybrat správnou hračku

Hračka je kouzelné slovo, které dokáže rozzářit všechny dětské oči. Ale je to také slovo, jež může být zdrojem mnoha nepříjemností. Právě začíná období, kdy nás budou média, obchodní domy a letáky masírovat výběrem těch zaručeně nejlepších hraček. Pojďme se společně zhluboka nadechnout a obrnit se proti těmto svodům. Naučme se vybírat hračky s láskou, ale i s rozumem.


Hra je pro dítě nejdůležitější náplní dne. Postupem věku si dítě hraje méně a méně, hru nahrazují jiné činnosti, ale přesto stále plní důležitou součást života dítěte a jeho rozvoje. Hra slouží k učení, procvičování a zdokonalování činností a dovedností, které bude dítě potřebovat po celý život. Dítěti přináší radost, rozvíjí jeho podnikavost a fantazii. V průběhu hry si dítě procvičuje různé tělesné funkce, zkouší si hrát s novými hračkami, zkoumá různé stavebnice, na nichž se dá skvěle pozorovat vývoj a posun ve vnímání reality a vývoji jemné, ale i hrubé motoriky. Dítě při hře vlastně neustále překonává samo sebe a posouvá hranice toho, co již dokáže. 


Hra slouží jako výborný motivační nástroj ke všem činnostem, které jinak mohou být pro dítě fádní a jež nechce vykonávat. Díky hře se dítěti otevírají nekonečné možnosti, kdy nic není nemožné a díky nimž může dobře experimentovat se všemi podněty, které se k němu dennodenně dostávají. Dítě pomocí hry vlastně ukazuje, jak vnímá svět a nejbližší okolí, v němž se pohybuje, určuje jeho postoj k sobě, ale i k ostatním.


 


Placená zóna