Kolik stojí zdravé dítě?

Když jsem si položila tuto poněkud provokativní otázku, zdálo se mi, že zjistit odpověď bude snadné. Ale výdajů je tolik, že jsem se docela zapotila. Mít děti totiž není žádná levná záležitost.

Vycházela jsem ze své, skoro třicet let staré zkušenosti, kdy jsem si coby matka na mateřské psala výdaje do zvláštní knihy, abych měla přehled. Tehdy jsem dětem hodně šila a pletla. Pro dorůstající batolata jsem většinu věcí buď zdědila od kamarádek, nebo ušila, upletla či uháčkovala postupně tak, jak bylo třeba. Kupovala jsem tedy jenom botičky – nožka roste rychle – a olejíček, zubní kartáčky a pasty bez mentolu, mastičky na zadeček a krémy, tmavé brýle a hračky. „Mateřská“ na to vše tehdy padla zhruba z poloviny. 


Děti rostou jako z vody

Horší to bylo s nástupem do školy – to byla potřeba taška, penál, sešity a balicí papír na výrobu obalů na sešity a knihy, pravítko, trojúhelník a přezůvky, krabička na svačinu, tělocvičný úbor – lišily se jen trenýrky, červené pro kluka a modré pro holčičku, jarmilky měli oba stejné. No a pak overálek na zimu, holinky a sněhule a peníze na obědy a na kroužky. Jo a taky flétna pro dceru a spousta kostek na stavění, pastelek na malování, plastelína, modurit, vodovky a hromady čtvrtek a papírů. Přibyly i výdaje na tábory. 

V létě kromě malého kufříčku potřebovaly také batohy, ešus, spacák a krémy na opalování, plavky a botičky do vody, v zimě sáňky a lyžičky i s vázáním a botami, nové overálky a sněhule… Na šití a pletení už nebyl čas a děti rostly jako z vody, takže zase došlo na dědění oblečení. Rovnátka a brýle platila pojišťovna a těch pár vitaminů navíc ani není třeba započítat, to bylo jen v zimě. 

Stejně toho ale bylo dost, dochází mi, načež se vrhám na seznam matky dvou současných školaček – sedmi a desetileté. 


Brýle jsou drahý špás

Pečlivá maminka začíná tím nejdůležitějším, tedy jídlem. Školní obědy vyjdou na šest set měsíčně. Další výdaje – snídaně, dvě svačiny a teplé večeře – se na jednu holčičku pohybují kolem stovky za den ve všední dny. O víkendech je to podobné, ale přibydou v létě zmrzliny a pití či svačiny venku, v zimě pizza a občasné výlety po restauracích. Maminka sečítá průměrné výdaje na jídlo ve školním roce na víc než 4600 korun na jednu školačku. O prázdninách se vším grilováním a výlety je to skoro o polovinu měsíčně víc. K tomu Vánoce, Velikonoce, Mikuláš, narozeniny a svátky – a jsme na celkové sumě za dvě školačky pouze „na jídle“ skoro pětasedmdesát tisíc za rok! 

A maminka sečítá dál: školní pomůcky tři až pět tisíc ročně. Kružítko, pravítko, fixy, papíry, obaly, sešity se dost prodraží. Dárky pro děti na Vánoce, Velikonoce a narozeniny spolu s oslavami pro kamarády a podobně – a je tu „hezkých“ třináct tisíc ročně navíc. Kolo, helmy, koloběžky, povlečení, ručníky a hračky stojí kolem patnácti set měsíčně i s údržbou. Kapesné mají školačky deset korun denně, přesto je to dalších 3600 korun za rok. 

Pojďme k péči o zdraví. Lékárna a drogerie se všemi šampony, pastami, kartáčky na zuby, hřebeny, ale i vitaminy, náplastmi a krémy na opalování, probiotiky, spreji proti klíšťatům a teploměry – a jsme tam za 1800 za měsíc, což dává dalších skoro dvacet dva tisíce ročně. A připočtěte doplatky za očkování a razítka a potvrzení na školy v přírodě a na různé sportovní kroužky a je z toho třicet tisíc, jen to hvízdne.

A to jsme ještě zapomněli na to, že obě holčičky nosí brýle a potřebují každoročně nové obroučky i skla – a to je dvanáct tisíc na jednu holčičku a jeden rok. Pojišťovna už brýle nehradí, vzpomínáte? 

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová