Angličtina v galerii

Pražská Národní galerie vydala pozoruhodnou mezioborovou učebnici, která čtenáře souběžně seznamuje s výtvarným uměním a základy anglického jazyka.


Autorkou tohoto projektu je vysokoškolská pedagožka Lucie Poslušná, která vytvořila už celou řadu učebnic angličtiny určených pro všechny věkové kategorie od dětí po seniory. Viz publikace jako Angličtina za 12 hodin, Písničková angličtina, Pohádková angličtina, Nejčastější chyby v angličtině či Obchodní korespondence v angličtině.


 


Hledání mysterky


Knížka Keška v galerii – malovaná angličtina pro děti i rodiče má nestandardní formát i podobu. Je vytištěna na tvrdých kreslících čtvrtkách a svázána v kroužkové vazbě. Navíc je publikace vložena do tvrdých desek z křídového papíru, takže nepůsobí „lacině“. Kroužková vazba se ukázala jako velmi praktická, protože umožňuje snadnou manipulaci při plnění výtvarných úkolů.  V zadní části knihy, rozdělené na deset kapitol, jsou přiloženy přepisy nahrávek, slovníček a vystřihovánky vztahující se k jednotlivým kapitolám. 


V průběhu děje je čtenář postupně seznamován s deseti obrazy malířů Roelandta Saveryho, Karla Škréty, Henriho Rousseaua, Nicolase Gillise, Soběslava Hippolyta Pinkase, Pietra Breughela mladšího, Monogramisty IW, Mikoláše Alše, Jana Jiřího Balzera a Lva Lercha. Jde o obrazy mistrů klasické kresby a malby, mezi něž je zařazen i náš Mikoláš Aleš z generace Národního divadla a Henri Rousseau coby představitel naivní malby. Obrazy jsou uspořádány tak, aby jejich náměty konvenovaly s anglickými okruhy slovní zásoby představovanými v jednotlivých kapitolách. 


Placená zóna

Zora Mašatová