Filmy na Vánoce

Víme, jak to před Vánocemi ve školách chodí. Děti už se moc nechtějí učit, ale v rozvrhu pořád ještě zbývají nějaké hodiny. Někdy se vyplní sledováním filmu. Abychom nemuseli stále dokola omílat vánoční klasiku typu Sám doma či Mrazík, oslovili jsme učitele ohledně tipů na netradiční filmy pro nadcházející svátky. Pokud nelze ve škole ošetřit autorská práva, můžete je doporučit alespoň dětem k domácímu zhlédnutí. Doporučuji italský film Život je krásný (1997). Pojednává o otci, který je spolu se synem zavlečen do koncentračního tábora. Aby před malým chlapcem zatajil šokující skutečnost, předstírá, že všechno kolem je pouhá hra, připravená k synovým narozeninám. Navzdory námětu jde o dojemnou komedii. A pokud se spletete a sáhnete po stejnojmenném americkém filmu z roku 1946, nevadí. Aspoň děti uvidí klasický vánoční film. Marek Sichrovský


Pošli to dál. Nejde o žádný filmařský skvost, ale myšlenkově je velmi inspirující. Nový učitel zadá žákům zvláštní úkol. Mají vymyslet způsob, jak změnit svět kolem sebe k lepšímu. Jistý kluk přijde s myšlenkou, že kdyby jeden člověk pomohl třem lidem v okolí, kteří to nejvíc potřebují, a každý z nich pak pomohl dalším třem, dobro by se začalo šířit geometrickou řadou. Což se také stane, jen je trochu problém s definicí dobra. Žáky tento americký film pokaždé velmi zasáhl a podnítil debatu o základních věcech člověka. 


Jiří Lacman


 


Když nechcete klasiku, jako je třeba dickensovský Duch Vánoc, navrhuji Shrekoledu aneb vánoční svátky podle nejznámějšího zlobra. 


Zdena Svatošová 


Placená zóna

Jan Nejedlý