Události se stanou, až když o nich napíšu

Petr Kukal je znám jako „básník českého Twitteru“. Jeho vtipné glosy, kterými oživil twitterový účet ministerstva kultury, si získaly značnou oblibu i ocenění Křišťálová lupa v kategorii Obsahová inspirace. Zároveň je Peter Kukal i skutečným básníkem, autorem deseti literární kritikou ceněných sbírek. A v neposlední řadě je to i vystudovaný učitel. Před mnoha lety jsme se spolu potkali coby spolužáci na pedagogické fakultě v Praze. První otázka tedy byla nasnadě.


aktivizačních her, ale jeho znalost je mělká a povrchní. Anebo je možná zaujme. Skvěle je zabaví. Bude mít kázeň a jeho předmět bude oblíbený – aniž by žáky vybavil základní orientací ve svém oboru. Otázka je, jestli to chceme. 


 


Tvoje kuráž jít proti proudu se projevovala i v literární oblasti. Zatímco intelektuálové svorně opovrhovali Michalem Vieweghem, tys ho přímo vzýval. Co tě k tomuto taktéž bývalému učiteli přitahovalo: jeho dílo, nebo úspěch?


Rozhodně jeho dílo. Je zcela mistrný vypravěč. Po dlouhé době se objevil jako někdo, kdo uměl poctivě odvyprávět příběh a navíc to udělat prostředky, které saturují potřebu estetického prožitku. Jeho rané věci byly skvělé a až k Vybíjené, kterou považuju za vrchol jeho próz, šel nahoru. Pak znovu zazářil v Románu pro muže, kde uplatnil v podstatě geniální kompozici, kterou film pochopitelně nedokázal zprostředkovat.


 

Musím říct, že si velmi cením tvých básnických knih. Jen s jednou – jmenuje se 52 slok – mám trochu problém. Brilantními verši tu popisuješ příběh učitele ruštiny, jenž se po sametové revoluci, kdy se jeho předmět přestal vyučovat, stane bezdomovcem. Přišlo mi to přitažené za vlasy. Stojíš si za tím příběhem i dn

Placená zóna

Jan Nejedlý