Exkurze po Praze s bezdomovcem

Zdá se vám to jako nesmysl? A přece společnost Pragulic nabízí i pro školní kolektivy procházky Prahou, při nichž je průvodcem člověk bez domova. Jsou to ovšem trochu jiné exkurze než ty tradiční na Pražský hrad či Malou Stranu, kdy davy turistů putují za vztyčeným barevných deštníkem. S pracovníky Pragulic se dostanete na místa, která jsou spjata s bezdomovci, narkomany či prostitucí. Každý z průvodců má trochu jinou trasu a hlavně jiný životní příběh, který po cestě vypráví. Ústředním bodem těchto osudů se stal život na ulici. Asi ne každý z nabízených průvodců je vhodný pro mládež, ale rozhodně bychom neměli ani dětem zatajovat odvrácenou tvář města i prostý fakt, že na dno se člověk může dostat velice lehce. S lidmi, kteří skončili bez domova kvůli závislosti na alkoholu či drogách, kvůli dluhům nebo třeba kvůli rozvodu, by se mohli setkat středoškoláci stejně jako třeba deváťáci ze základky. A docela by to souznělo i duchem nadcházejících svátků, během nichž bychom se přece měli zajímat o své bližní.


Zdá se vám to jako nesmysl? A přece společnost Pragulic nabízí i pro školní kolektivy procházky Prahou, při nichž je průvodcem člověk bez domova. Jsou to ovšem trochu jiné exkurze než ty tradiční na Pražský hrad či Malou Stranu, kdy davy turistů putují za vztyčeným barevných deštníkem. S pracovníky Pragulic se dostanete na místa, která jsou spjata s bezdomovci, narkomany či prostitucí. Každý z průvodců má trochu jinou trasu a hlavně jiný životní příběh, který po cestě vypráví. Ústředním bodem těchto osudů se stal život na ulici. Asi ne každý z nabízených průvodců je vhodný pro mládež, ale rozhodně bychom neměli ani dětem zatajovat odvrácenou tvář města i prostý fakt, že na dno se člověk může dostat velice lehce. S lidmi, kteří skončili bez domova kvůli závislosti na alkoholu či drogách, kvůli dluhům nebo třeba kvůli rozvodu, by se mohli setkat středoškoláci stejně jako třeba deváťáci ze základky. A docela by to souznělo i duchem nadcházejících svátků,  během nichž bychom se přece měli zajímat o své bližní.


Zdá se vám to jako nesmysl? A přece společnost Pragulic nabízí i pro školní kolektivy procházky Prahou, při nichž je průvodcem člověk bez domova. Jsou to ovšem trochu jiné exkurze než ty tradiční na Pražský hrad či Malou Stranu, kdy davy turistů putují za vztyčeným barevných deštníkem. S pracovníky Pragulic se dostanete na místa, která jsou spjata s bezdomovci, narkomany či prostitucí. Každý z průvodců má trochu jinou trasu a hlavně jiný životní příběh, který po cestě vypráví. Ústředním bodem těchto osudů se stal život na ulici. Asi ne každý z nabízených průvodců je vhodný pro mládež, ale rozhodně bychom neměli ani dětem zatajovat odvrácenou tvář města i prostý fakt, že na dno se člověk může dostat velice lehce. S lidmi, kteří skončili bez domova kvůli závislosti na alkoholu či drogách, kvůli dluhům nebo třeba kvůli rozvodu, by se mohli setkat středoškoláci stejně jako třeba deváťáci ze základky. A docela by to souznělo i duchem nadcházejících svátků,  během nichž bychom se přece měli zajímat o své bližní.


Jan Nejedlý