Zdravá výživa s Nezbedou

Žáci Střední zdravotnické školy v Merhautově ulici v Brně spolu se svou profesorkou Květou Matuštíkovou pravidelně pořádají edukační programy o životosprávě pro širokou veřejnost včetně mateřských a základních škol.


Studenti oboru Nutriční asistent vždy ve cvičné školní kuchyni napečou zdravé dobroty, které odrážejí časté požadavky dnešních malých strávníků vyplývajících z alergií a autoimunitních reakcí na různé potraviny (lepek, mléko, ořechy). S těmito pochutinami a dalšími rekvizitami pak vyrážejí do terénu. Pro děti mají připravenu pohádku o zlobivém Nezbedovi a partě kamarádů, která ví, co má správně jíst. Celkem přichystali studenti pět nutričních projektů, z nichž některé jsou určeny i pro domovy seniorů.


Jak říká paní profesorka: „Žáci během školního roku zažili společně mnoho, od toho nejhoršího (nespolupráce, neochoty a nezájmu) až k tomu nejlepšímu (potlesk a poděkování). Jsem ráda, že tento předmět vyučuji ve čtvrtém ročníku, protože tito nutriční asistenti budou brzy v zaměstnání a nabyté zkušenosti budou předávat dál.“ 

Jan Nejedlý