Maturita v Ohiu

Už od dětství mě velmi bavila angličtina a moje nadšení pro tento jazyk mi vydrželo i na gymnáziu. V prvním ročníku jsem se dozvěděla o možnosti studovat celý školní rok na americké střední škole. Tato možnost mě zaujala.

Základní podmínky absolvování výměnného pobytu byly následující: věk 15-18 let, maximální průměr známek na vysvědčení 2,0 za poslední tři roky, znalost angličtiny (písemná i ústní) na dobré úrovni, motivace studovat na americké střední škole, zájem poznávat novou kulturu, ochota účastnit se rodinného života v hostitelské rodině plus programový poplatek – v dnešní době se pohybuje okolo 5 000 USD, tedy zhruba 100 000 Kč.

Když jsem si zjistila vše potřebné o programu, zbývalo přesvědčit rodiče. Můj nápad se jim zpočátku příliš nezamlouval, ale postupně i oni podlehli mému nadšení. Následovalo byrokratické kolečko, kdy jsem měla za úkol odevzdat formuláře, výpisy známek, doporučení od učitelů, nechat si od lékaře napsat zprávu o zdravotním stavu a podstoupených očkování, nechat se doočkovat na žloutenku typu B. 

Dále jsem musela vypracovat esej a koláž o sobě, svých zájmech, rodině, přátelích, aby hostitelská rodina v USA měla dostatek informací k výběru vhodného studenta, který splňuje jejich požadavky a bude se hodit do jejich rodiny. Americká rodina si vybírá studenta. Destinaci svého ročního pobytu jsem mohla ovlivnit jen přibližným zeměpisným určením. Hostitelské rodiny jsou dobrovolníci, kteří chtějí otevřít svůj domov studentovi z cizí země a přiblížit mu život v USA. Nedostávají žádný plat nebo kompenzaci.


Akcent a slang

V americkém Ohiu začíná školní rok už v srpnu, a proto jsem již na konci července roku 2006 odlétala s ostatními studenty do New Yorku na úvodní školení, které bylo zaměřeno na pravidla programu – například zákaz řízení automobilu, konzumace alkoholu a drog či záškoláctví. Dále nás mělo připravit na kulturní šok, který může být způsoben jak cizím jazykem, tak odlišnou stravou, podnebím, zvyky i mentalitou Američanů. V New Yorku jsme podnikli i několik výletů, například na mrakodrap Empire State Building či k soše Svobody. 

Pak už bylo na čase pokračovat k rodině. Mým novým domovem na následující rok se stalo městečko Versailles se třemi tisíci obyvateli ve státě Ohio, kde žila má hostitelská rodina. Na letišti na mě čekali manželé Karen a Dan, moji hostitelští rodiče, a koordinátorka zastupující agenturu v USA, která měla za úkol zajišťovat hladký průběh pobytu a řešit se studenty případné problémy.

Placená zóna