Dopřejte dětem tvořivé prázdniny

Logika vás vezme od A do Z, představivost kamkoliv! To řekl Albert Einstein a dodal, že hra je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak zjednodušit život a že v dospělosti jsme si hrát zapomněli. V době, kdy už je učivo pomalu probrané a prázdniny za dveřmi, bychom si měli hry, imaginaci a kreativní aktivity pustit víc k tělu.

Děti jsou přirozenými inovátory s mocnou představivostí a kreativita nabízí řadu intelektuálních, emocionálních, dokonce i zdravotních výhod, tvrdí Margarita Tartakovsky, editorka webu PsychCentral, který se věnuje tematice mentálního zdraví, kreativity, psychologie a řeči těla. Tartakovsky hovoří rovněž o zdravotnických studiích potvrzujících, že kreativita pomáhá dětem rozvíjet sociální dovednosti, sebejistotu, zlepšuje jejich učení, a dokonce přispívá k lepšímu vyrovnávání se s bolestí. 

Cesty, jimiž můžeme dětskou tvořivost podpořit, jsou přitom mnohem méně náročné a sofistikované, než si mnozí myslí. Prázdninové cestování a pobyty, ale i volnější režim, výlety a školy v přírodě nabízejí skvělé příležitosti.

  1. Vytvořte prostor pro dětskou tvořivost

Žádná luxusní herna ani sál plný nejmodernějších technologií – prostě místo, kde dítě může volně tvořit a hrát si. Třeba koutek s krabicí lega nebo jiných stavebnic. Vůbec není nutné, aby se stavitelé přesně drželi návodů, a už vůbec bychom nad nimi neměli stát a dávat nevyžádané rady, kam který díl správně patří a jak vyobrazený model nejrychleji postavit. 

Rájem pro rozvoj dětské kreativity jsou kůlny, komory-kramárny nebo půda u babičky na chalupě, kde je k mání nejrůznější předpotopní harampádí, hračky nebo kufry se starým oblečením, s nímž se může bez obav experimentovat – rozebírat a sestavovat něco nového, převlékat se, stříhat a šít. Anebo místo, kde se dá volně kreslit, malovat, bez obav patlat modelínu či lepidlo. Důležité je, aby dítě vědělo, že je to prostor, kde se může – v rámci předem stanovených pravidel – chovat zcela svobodně.

Placená zóna

Daniela Kramulová