Princ Gayaya

Tak se jmenuje kniha moderních pohádek z pera Bohuslava Vaňka-Úvalského, v níž se prozaik vyrovnává s politickou korektností, jejíž chapadla zasáhla i příběhy pro děti. „Proč mají naše potomky vychovávat mluvící jeleni a bludičky z močálů? Jak může spárkatá zvěř a svítící plyny formovat zdravé, demokraticky smýšlející nesexistické potomky? Proč naše paní Božena Němcová nepsala pro gaye, lesbičky, feministky, transvestity, metrosexuály, genderová hnutí a pražské taxikáře? Kde jsou příčiny její xenofobie?“ táže se humorista Vaněk.


A jak tedy jeho nové pohádky vypadají? Namísto chytré horákyně v nich vystupuje chytrá státní zástupkyně, rady rozdává pohádkový senior, nezdární manažeři tu suplují neposlušná kůzlátka a milenci tu nežijí šťastně až do smrti, nýbrž do „exekuce hospicu“. 


Pohádka O rudé Karkulce začíná slovy: „Byla jednou jedna malá holčička. Měla zlatý čip, lokalizované ID, kompatibilní orgány a malou dětskou hypotéku na pokojík v domku, kde žila s maminkou a maminkou.“ Je to groteskní obraz doby. Jen pro děti ty Vaňkovy pohádky moc nejsou, vlastně vůbec.

Jan Nejedlý