Božena Němcová byla chlap

Své literární práce podepisuje coby Bohuslav Vaněk-Úvalský. Přídomek užívá jako upomínku na pradědečka Jožku Vaňka-Úvalského, dávného přítele Jaroslava Haška. S oběma ho pojí smysl pro humor a sklon k satiře. Nedávno ho projevil v knížce Princ Gayaya, souboru netradičních pohádek, v nichž se vyrovnává s politickou korektností, jejíž chapadla zasáhla i příběhy pro děti.

Co bylo pro vás hlavním popudem k napsání politicky korektních pohádek? 

Strach. 

 

Prosím? 

Těsně před érou kovidu vyřadili v Barceloně ze školní knihovny na dvě stě tradičních evropských pohádek. Pochopil jsem, že už je někde připravená nějaká politicky korektní spisovatelka bez fantazie, ale s grantem, aby je napravila. Měl jsem strach, že to budou muset číst i její děti, tak jsem jí vyrazil na pomoc. 

 

To vám jistě poděkuje. 

Spíš mě obviní, že jsem jí sáhl na Ptáka Ohniváka.  

 

Vy žertujete, ale proboha, proč je vyřadili? 

Byly označeny za šovinistické, maskulinní, sexistické, rozvratné a já nevím jaké. Všimněte si, kde je skrytý zájem, jsou přítomny nálepky, hysterie a obviňování.  

 

A z čeho konkrétně jsou ty pohádky obviňovány? 

Například jsou obviňovány z genderové nevyváženosti. Že v pohádkách jsou rytíři a nikoli rytířky. Jak si to ti autoři mohli dovolit? Mě to vede k jedinému závěru – Božena Němcová byla chlap. 

 

Dobře. Rozumím tomu, že pohádky pocházejí z jiné doby, ale v čem byly právě ty vyřazené konkrétně nebezpečné? 

Masakrovaly děti záludně. Například spící Šípkovou Růženku princ nepožádal o to, zda ji smí políbit, aby ji zachránil. On ji zachránil proti její vůli! Naprosto ji tím zblbnul. Britské matky psaly na Facebook, že je to šokující. Zajímavý je, že to zjistily až ve svých třiceti letech. Nebo Červená Karkulka, to je taky prvoplánová mužská diverze... 

 

V čem, proboha? 

Vtom, jak vlk vyjíždí a zase zajíždí do křoví. To je jasný symbol falické nadřazenosti, chlípnosti a dobyvačnosti. Do háje s Karkulkou! 

 

To přece nemůže nikdo myslet vážně. 

Naopak. Prostě někdo má zájem na budoucích změnách řízení společnosti, musí přetvořit její strukturu. Tak začal u dětí. Je to chytrý. Vypadá to jako přirozený tlak zevnitř společnosti. Ale tak to není.  

 

Pojďme zpátky k pohádkám. Čím se ty vaše liší od těch tradičních? 

Pracně jsem poskládal všechny požadavky různých zájmových uskupení a pohádky jsem napravil podle jejich kánonů. Jsou naplněny takovou dávkou politické korektnosti, že i její stoupenci jsou zaskočeni.  

Placená zóna

Jan Nejedlý