Americká rodina očima au pair

Jaká je americká rodina? Jaké má rituály, zvyky a hodnoty? Ráda bych se s vámi podělila o své dojmy z rodiny, u které jsem rok pracovala jako au pair.

Au pair, jak známo, je mladá bezdětná dívka, která za kapesné, byt a stravu vypomáhá v rodině s péčí o děti i s drobnými domácími pracemi. Programu au pair v americké rodině se může zúčastnit dívka (ale i chlapec) od 18 do 26 let. Nutná je základní znalost angličtiny, prokazatelné zkušenosti s péčí o děti, řidičský průkaz a být nekuřákem. 


Hledání rodiny

V České republice nabízí program au pair hned několik agentur. Po úvodním pohovoru v agentuře si každý účastník vytvoří svůj online profil, kde uvádí své zkušenosti s péčí o děti, zájmy a motivaci pracovat v USA. Na základě tohoto online profilu kontaktují hostitelské rodiny budoucí au pair. I každá rodina má svůj profil, který si uchazečka prostuduje, a následně spolu mohou komunikovat přes Skype a email, aby se o sobě co nejvíce dozvěděli. Především se diskutuje náplň práce a pravidla v rodině. 

Některé rodiny například požadují po au pair večerku, tedy aby v určitý čas byla doma, jiné rodiny, aby au pair vyznávala určité náboženství, mluvila určitým jazykem atd. Program má své základní podmínky. Au pair například nemůže pracovat víc jak 45 hodin týdně, musí mít za týden alespoň jeden a půl dne volna, mít vlastní soukromý pokoj, dostává kapesné 200 dolarů týdně. Náplň práce se však bude vždy lišit především v závislosti na počtu a věku dětí i lokalitě. Ve velkých městech funguje městská hromadná doprava a řízení není tak důležité. Naopak v městech menších nebo na vesnicích je potřeba, aby byla au pair zkušený řidič.


Ranní povinnosti

V mém případě jsme si padli do oka s čtyřčlennou rodinou z Chevy Chase v Marylandu, což je velmi blízko Washingtonu D.C., hlavního města USA. Tvořili ji David a Kimberley, jejich děti Olivia a Sofia a bígl Greta. Otec právník, matka zdravotní sestra, holčičky ve věku 8 a 10 let. Rodina již několik au pair přede mnou hostila. Věděli tedy, co od programu očekávat. Rodina bydlela ve velkém rodinném době se zahradou, kde často pořádali barbecue – grilování s přáteli. Každá z dívek měla svůj pokoj s vlastní přilehlou koupelnou. Můj pokoj se nacházel v přízemí, kde byla i dětská herna s klavírem, na který dívky pilně cvičily.

Placená zóna