Vánoční kuchajda pro malé kuchtíky

Čas Vánoc přináší dětem spoustu volného času. Zabavit je, ba dokonce jim smysluplně naplnit čas a zároveň ještě s jejich pomocí naplnit hladová břicha ostatních členů rodiny zvládne tato malá „kuchajda“ neboli kuchařka pro děti. Recepty jsou jednoduché a děti nadchnou, ať už budou připravovat vánoční cukroví či silvestrovskou pomazánku Dejte malým kuchtíkům důvěru, jen s troubou jim trochu pomozte. Dobrou chuť.

Perníkové kuličky

Suroviny:

1 salko

1 máslo

1 perník na strouhání


Salko potřebujeme karamelizované. Buď jde takové koupit, nebo maminka povaří klasické salko dvě hodiny v hrnci s vodou a nechá vychladnout (nejlépe do druhého dne). Pomoc maminky potřebujeme také pro nastrouhání či rozmixování perníku. Perník smísíme s máslem a salkem. Musí vzniknout tuhá směs, která se nebude drolit. 

Perník přidáváme tak, aby šly kuličky dobře vymodelovat (odborně vyšoulat). Nakonec kuličky obalíme ve zbytku nastrouhaného perníku. P. S. Šoulá se navlhčenýma rukama.


Oříškové (mandlové) hrudky 

Suroviny:

čokoládové figurky

100 g mandle (oříšky)


Postup:

Zbylé zajíčky od Velikonoc či čerty od Mikuláše rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Pak přidáme kousky mandlí či oříšků v množství, aby se hezky obalily (odborně oňahňaly) čokoládou. Lžičkou tvoříme hrudky a pokládáme ztuhnout na pečící papír.


Sněhuláci

Suroviny:

150 g piškotů

100 g loupaných mandlí

80 g másla

70 g moučkový cukr

1-2 lžíce meruňkového džemu

20 g kokosu

sušené švestky (lentilky)


Postup:

Namlít v mlýnku mandle a piškoty. Vzniklou směs smíchat s máslem, cukrem a džemem. Těsto uhníst a vytvořit sněhuláky. Figurky ještě obalit v kokosu. Na hlavu jim místo hrnce vetkneme sušenou švestku či lentilku.


Čokoládové hrudky s lupínky

Suroviny:

200 g mléčné čokolády

300 g hořké čokolády

50 g ztuženého tuku

1 balíček vanilkového cukru

200 g kukuřičných lupínků


Postup:

Mléčnou a hořkou čokoládu, tuk a vanilkový cukr rozpustíme ve vodní lázni. Kukuřičné lupínky rozmělníme na menší kousky a vmícháme do čokoládové směsi. Z hmoty utvoříme lžičkou hrudky, urovnáme je na pečící papír a necháme v chladu ztuhnout. Hotové hrudky můžeme vložit do papírových košíčků.

Placená zóna

Jaroslav Matýs