Online archiv

Autor: Nina Rutová

RASISTU PODLE VZHLEDU NEPOZNÁTE

Nina Rutová, 7/2014
Davida Tišera jsem poznala při panelové diskusi, kterou pořádalo sdružení Stop Čechům. Pobavil auditorium zkušeností ze světových kongresů romské mládeže. Čeští Romové tam prý patří mezi exoty, kteří chodí v deset hodin spát, aby nerušili noční klid.

OD FŇUKÁNÍ K VLASTNÍMU HLASU

Nina Rutová, 7/2014
Když jsem si dala schůzku s Ivanou Vostárkovou, měla jsem trochu trému. Pozná, co se s člověkem děje, doslova po hlase. Na jejích seminářích proto člověk neobjevuje jen svůj hlas, ale s hlasem také sám sebe.

DUHOVÝ TÁBOR

Nina Rutová, 6/2014
Při pedagogicko-psychologické poradně v Praze 7 funguje již 17 let klub DUHA (sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi). Klub Jasmín byl založen proto, aby se s dětmi mohlo pracovat pravidelně, systematicky a dlouhodobě. Některé děti, které do Duhy chodily, již vyrostly a přicházejí se znovu „poradit“ před vstupem do zaměstnání, do manželství nebo přinesou ukázat svého vlastního potomka. To není obvyklé. Při rozhovoru s „pamětnicí“ jsem narazila na mnoho věcí, které nejsou samozřejmostí: tábory, dobrovolnictví, ochota přijmout, naslouchat a dohlédnout za obzory.

ABY DĚTI RÁDY PSALY…

Nina Rutová, 6/2014
Jak na to, aby bylo psaní pro děti stejně zábavné jako ostatní činnosti, které mají rády, předvádějí dvě publikace, které vyšly v letošním školním roce. Předností obou knih je, že jsou útlé, plné nápadů, metodických listů a inspirativních námětů, jak děti psaním neotrávit, ale udělat jim i z vážné práce zajímavou činnost a učit je zákonitostem psaní zajímavou formou.

ROZUMĚJME DUŠI UČNĚ

Nina Rutová, 6/2014
Tento rozhovor vznikl na základě doporučení, které vyjádřili žáci – učni ze SŠ lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně. Když totiž v závěru rušné diskuse o předsudcích vešel Michal Tomášek do místnosti, atmosféra se proměnila. Třída ztichla a věnovala pozornost každému jeho slovu. Byla jsem zvědavá, jak si lze získat u třídy respekt.

CESTA KE SKUTEČNÉ INKLUZI

Nina Rutová, 6/2014
Řádová sestra Cyril Mooney, která v současné době proměňuje systém šesti set indických škol ze soutěživého klimatu na klima, v němž vítězí hodnoty, navštívila opět Prahu. Tentokrát s týdenním seminářem, který absolvovalo na padesát učitelů a ředitelů všech stupňů škol z celé republiky, pracovníci nevládních organizací i nezávislí vzdělavatelé. V posledním květnovém týdnu přednášela sestra Cyril také na Masarykově univerzitě v Brně. (Článek o Loreto Day School si můžete přečíst v Rodině a škole 3/2013.) Čím je tato dobrosrdečná žena obdivuhodná? Cyril Mooney svým přístupem dokázala zbořit předsudky kast a v jejích třídách studují společně děti mnoha náboženství, věků, sociálních vrstev i děti s postižením. Jedinečným přístupem změnila život tisícům dětí odkázaným původně k životu na samém společenském okraji a nyní své zkušenosti předává dál.

MATURITA Z DRUHÉ STRANY: JAK SE PŘIPRAVUJÍ ZADAVATELÉ

Nina Rutová, 5/2014
Začátkem května se uskutečnily státní maturity pro všechny studenty středních škol. Systém státních maturit je založený na byrokratické organizaci sítě zadavatelů, komisařů a hodnotitelů, kteří uvádějí písemnou část maturitní zkoušky do chodu.

ANDREA VEDRALOVÁ: MOC JAZYKA JE VELIKÁ

Nina Rutová, 4/2014
Za jedny z nejdůležitějších dovedností pedagoga považujeme otevřenou komunikaci se žáky i s kolegy. Víme všichni, co si představit pod pojmem strukturovaný rozhovor a respektující přístup?

VĚDA A HUMOR, HOMÉR A KOLLÁR

Nina Rutová, 3/2014
ROZHOVOR O TOM, CO SE NÁS TÝKÁ

ODEZÍRÁNÍ JE NEJSILNĚJŠÍ METODOU VÝUKY

Nina Rutová, 2/2014
ROZHOVOR S UMĚLECKÝMI VEDOUCÍMI „DISMANČAT“ ZDENOU A VÁCLAVEM FLEGLOVÝMI

HLAVA V HLAVĚ

Nina Rutová, 1/2014

UČITEL BY SE MĚL UDRŽOVAT V INTELEKTUÁLNÍ KONDICI

Nina Rutová, 1/2014
Když jsem Daniela Fryntu navštívila v jeho pracovně, přivítal mě s gekonem v ruce. Musela jsem si zakázat mnoho otázek, které mne napadly, ale zároveň jsem si pomyslela, že je to ten nejvhodnější způsob, jak vzbudit přirozený zájem o nějakého živočicha. Daniel Frynta je bytostný pedagog, a tak jsme hovořili nejen o zvířatech, ale také o učitelích a budoucích učitelích.