Online archiv

Vydání: 3/2008

VZDĚLÁVÁNÍ DÍVEK V ČECHÁCH

František Morkes, 3/2008
Při pohledu na feminizované pedagogické sbory ve školách, na množství studentek na středních školách i v posluchárnách vysokých škol a na skutečnost, že ženy zcela bezproblémově a ve značných počtech působí v povoláních vyžadujících vysokoškolské vzdělání, si už vůbec neuvědomujeme, že počátky rovnocenného vzdělávání chlapců a dívek jsou spojeny teprve s koncem 19. století.

RODINA JAKO TÉMA VÝUKY

Mgr. Šárka Jarošová, 3/2008
S prvňáky jsem vyzkoušela tříměsíční projekt na téma „rodina“. Zapojila jsem jej do předmětů český jazyk, výtvarný výchova, prvouka a pracovní činnosti. S výsledkem jsem byla spokojena nejen já a děti, ale i rodiče.

ZABODOVÁNO!

3/2008

TABULE A KŘÍDA NESTAČÍ

Jana Popovičová, 3/2008
Školy dobyla multimédia

ODKUD KAM VEDE PUPEČNÍ ŠŇŮRA?

3/2008
Vzdělávací akce pro žáky a studenty.

STRAŠIDELNÉ VÝLETY

Renata Špačková, 3/2008
Doba školních výletů a exkurzí se přiblížila. Kam se vydat s dětmi?

ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA S OSOBNÍM PROGRAMEM

Pavel Táborský, 3/2008
Zaznamenávání výsledků práce žáků do žákovských knížek prostřednictvím klasifikační stupnice má pro učitele celou řadu výhod. Toto „podvojné účetnictví“ lze vést s minimálními nároky na čas, neboť známky a „obsah sdělení“ si mohou zaznamenávat samotní žáci, učitel pouze přidá parafu. Je to ale smysluplné?

ČÍM BUDE?

Daniela Kramulová, 3/2008
I když trh práce počítá s doživotním vzděláváním a rekvalifikací, první volba by se neměla zásadně míjet se studijními možnostmi a zájmy dítěte. Dokáže si ve čtrnácti samo vybrat? Kdo má na vyplnění přihlášky největší vliv?

STÁTNÍ MATURITY V ZAJETÍ BLUDŮ

Jan-Michal Mleziva, 3/2008
V nejbližších dnech by se měla v Parlamentu na pořad dne opět dostat otázka tzv. státních maturit. Bohužel se obávám, že většina členů Poslanecké sněmovny nemá přesné ponětí o tom, co tyto tzv. státní maturity představují, natož jsou-li vůbec smysluplné a pro společnost přínosné.

KVALIFIKACE VERSUS KVALITA PŘI VÝUCE CIZÍCH JAZYKŮ

Jan-Michal Mleziva, 3/2008
Výuka cizích jazyků na základních a středních školách patří k úkolům, jejichž význam v posledních letech výrazně vzrostl. Mnohým ředitelům škol však přinášejí - ve srovnání s jinými předměty -obrovskou zátěž. Zajistit kvalitní výuku se totiž často nedaří.

PŘÍSNOST VE VÝCHOVĚ?

Václav Mertin, 3/2008
Dobrý den, zaujal mne článek v předchozí Rodině a škole na téma výchovy dětí. Chci se zeptat: Znamená to, že se v současnosti nedoporučuje přísnost? Marika Nejedlá, Ústí nad Labem

TŘÍDNÍ SCHŮZKY - VYŠŠÍ ŠKOLA KOMUNIKACE

Tatiana Welchová, 3/2008
Učitelé po celá desetiletí provozují s oblibou aktivitu, která se dá nazvat efektem „vylití kbelíku ledové vody na hlavu“. Tato akce se koná s železnou pravidelností v rámci třídních schůzek a vysvědčení. Školáci se před tímto dnem třesou strachy a rodiče se psychicky obrňují.