Online archiv

Vydání: 4/2016

OVESNÉ KREKRY

4/2016
ZDRAVÉ SVAČINY školnice Oliny

PEL? MEL

4/2016
BABIČKO, NAUČ MĚ…

Z DĚJIN SDĚLOVACÍCH A ROZPTYLOVACÍCH PROSTŘEDKŮ

Jiří Lacman, 4/2016
Mediální výchova by v osnovách neměla být jen do počtu. Porozumět hrám a lstím, síle a slabosti či prostě smyslu masmédií je pro člověka dnešní doby poměrně klíčové.

PAMPELIŠKY

Dana Skotnická, 4/2016
MATERIÁL A POMŮCKY:

ČARODĚJNICE

Dana Skotnická, 4/2016
MATERIÁL A POMŮCKY: zelený karton • karton na klobouk – různé barvy • vlasy – hnědý/ oranžový/žlutý/bílý šedý papír, můžete použít i obyčejný balicí papír nebo lýko • lepidlo • nůžky • fixy

ZA PĚT MINUT ZVONÍ

4/2016
5P – Praktická pohotovostní příloha pro pedagogy

PAMATUJTE NA PAMĚŤ

Jitka Neradová, 4/2016
Schopnost něco si zapamatovat v naší populaci raketově mizí. Nedávno jsem se dočetla, že ač všichni náruživě rádi telefonují, telefonní čísla si nepamatuje takřka nikdo. Mnohdy ani svoje vlastní. Z toho usuzuji, že nejde jen o problém mládeže školou povinné.

PRÁVNÍ PORADNA

4/2016
ODPADÁNÍ HODIN

POZNEJ SVÉHO STAROSTU!

Jiří Karban, 4/2016
Je tak snadné vychovat lhostejného či snadno manipulovatelného občana. Stačí, aby byl hluchý i slepý vůči veřejnému prostoru. A když je takových více, neblaze se to může projevit ve volbách. Všelijací extrémisté a hysteričtí tlučhubové pak mívají hody (aktuální příklad: Slovensko). Jak jim čelit? Vzděláváním budoucích prvovoličů.

KRÁSNÝ ŽIVOT S MAJDOU

Ervín Bedrníček, 4/2016
Manželka si odjakživa přála holčičku. Nelítostný osud jí nadělil pouze tři syny. Až teprve po čtyřicítce se dočkala. Naše holčička je opravdu krásná. Jen kolem nosních dírek má dva trsy černých fousů a občas se, pravda, vyválí v chcíplém zajícovi. Je to totiž krátkosrstý vestaj, jak se psalo v inzerátu na webu Miciny a hafani.

TAJEMSTVÍ JE ZÁKLADEM ZVĚDAVOSTI

Marie Těthalová, 4/2016
Říká to španělský spisovatel argentinského původu Andrés Neuman. Nedávno v Praze představil svou knihu Cestovatel stoletím, která vyšla v nakladatelství Argo a kde významnou roli hraje literatura a překlad.

CO LETÍ U DĚTÍ: BOKY JAKO SKŘÍŇ

J. N., 4/2016
Každá hodina hudebky v poslední době začíná žádostí dětí: „Pustíme si Boky?!“ Na mysli mají píseň Mám boky jako skříň od zpěvačky Ewy Farné, což je povedená předělávka hitu All About That Bass od Meghan Trainor. Obě interpretky spojuje sklon ke korpulenci, za niž se nestydí. A zhruba o tom i písnička pojednává.