A je tady další díl Rozcviček pro děti

Hýbat se je základní přirozeností dítěte. Při pohybu se dítě seznamuje se svým tělem, jeho možnostmi a limity, které cíleným cvičením rozšiřuje a tím zlepšuje své pohybové schopnosti a celkový psychomotorický vývoj. Během prvních let svého života tak dokáže udělat obrovský posun od prvních nekoordinovaných pohybů až k přesné pohybové aktivitě.

předškolní výchova pohybová výchova hudebně-pohybové hry cvičení s náčiním relaxace metodické příručky vladimíra ottomanská když se řekne rozcvička

Když se řekne rozcvička 2 je volné pokračování úspěšné stejnojmenné knihy autorky Mgr. Vladimíry Ottomanské. Jako dlouholetá učitelka a ředitelka mateřské školy vycházela při psaní knihy ze své bohaté praxe. Pohyb prezentuje jako nedílnou součást denního programu ve školce, a to s důrazem na správný psychomotorický vývoj dětí. Jako u mnoha jiných školkových aktivit, i v tomto případě autorka sází především na dětskou přirozenost. Dítěti je ovšem nutné pohyb prezentovat vhodnou a pokud možno pro něj zábavnou a zajímavou formou, to vše s ohledem na jeho věk.

Autorka z uvedených důvodů v knize rozděluje pohybové aktivity se zaměřením na mladší děti ve věku 3 – 4 roky, resp. starší 4 – 6 let a dále na roční období. Využívá přitom nejen možností, které každá část roku nabízí, ale k tomu všemu přidává i námětově vhodné básničky, říkanky, písničky aj.

S knihou lze pracovat různě, buď z ní může učitel čerpat inspiraci a dále si pohybové aktivity volně přizpůsobit, nebo postupovat přesně podle instrukcí, za použití hraček, rytmických nástrojů a herních prvků, které jsou k dispozici na školní zahradě.

Cílem autorky je ukázat rozmanitost pohybových aktivit určených předškolním dětem a zároveň podpořit pedagogy, aby láskyplně, trpělivě a systematicky učili děti lásce k pohybu.

O ilustrace se postarala Sára Koubská, která svými krásnými obrázky doplnila již velkou řádku knih o dětech a pro děti. 


Ukázka z knihy

Kniha Jógové pohádky nabízí přehledný a komplexní soubor 12 lekcí dětské jógy, který bude praktickým průvodcem pro začínající učitelky-lektorky. Zkušenější kolegyně se mohou knihou inspirovat.

Kniha Michaela Novotného Společně se hýbeme, ve školce si hrajeme, to je soubor 68 pohybových her a činností, primárně určených pro děti ve věku 4 let až mladšího školního věku.


Autorka Mgr.Vladimíra Ottomanská je dlouholetá učitelka a posléze i ředitelka vlastní soukromé mateřské školy v Černošicích.  Věnuje se i výchově budoucích preprimárních pedagogů. Její velkou láskou je jóga, organizuje i plavání pro děti. V nakladatelství Portál jí vyšla již řada velmi úspěšných titulů, Když se řekne rozcvička (2019), Rok stromů (2020), Svět objevů a vynálezů (2022), Co napoví stromoví (2022) a Jógové pohádky (2022)



Knihu Když se řekne rozcvička 2 zakoupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru