Propojení učení s pohybem nabízí 50 krátkých aktivizačních her pro děti 6 – 10 let

Chtít po dětech mladšího školního věku dlouhé a plné soustředění je téměř nemožné. Proto je třeba nacházet způsoby, jak jim toto úsilí usnadnit. Spojení učení s pohybovou aktivitou je nejen zábavné, ale pomocí koordinačních cvičení se také zlepšují činnosti obou hemisfér a lépe se v paměti ukotvují nové poznatky.

předškolní výchova pohybové hry příručky

Všichni známe situace, kdy se děti zdánlivě zaseknou. Jako by čas ve třídě nebo v oddíle zamrzl, najednou z nich vyprchá energie a není snadné je zaujmout další činností. Co s tím? Odpověď nabízí útlá kapesní kniha 50 krátkých aktivizačních her pro děti 6 – 10 let plná vtipných her, které v dětech probudí chuť zapojit se do společných aktivit. Knížka se dělí do pěti oddílů a nabízí tematické kruhy. Prvním jsou hry pro povzbuzení motivace, což je základní předpoklad pro úspěšnou pedagogickou práci. Následují hry rozvíjející pozornost. Nekoncentrované děti (i dospělí) mívají obtíže se zvládáním byť i jednoduchých úkolů, proto jim tyto hříčky půjdou jistě k duhu. Koordinační a křížové hry obnášejí hodně, opravdu hodně pohybu, který tělo osvěží a umožní znavené mysli pookřát. A co takhle přestávky a pauzy? Na ně myslí čtvrtá kapitola, která se věnuje relaxaci. Učení pohybem, tedy třeba žonglování a jiné činnosti, tvoří poslední kapitolu knihy. Skvělým doplněním útlé publikace jsou vtipné, aktivizační a hravé ilustrace výtvarníka Libora Drobného.  

Kniha najde využití při práci ve školní družině i s dětmi v mateřské škole, které se chystají zanedlouho do školy. Nabízí inspiraci i pro vedoucí zájmových aktivit a dětských oddílů.

Z německého originálu Die 50 besten Spiele für die „Bewegte Schule“ přeložila Jindra Hubková


Pomáhejme dětem, aby se staly samy sebou, aneb Hry pro rozvoj komunikačních schopností.


Ukázka z knihy


Emoce se dají zvládnout, jen vědět, jak na to. Poradí kniha Hry pro zvládání emocí pro děti 4 - 10 let.




Autorka Agnes Boos je vystudovaná zdravotní sestra, která se v dalším studiu věnovala i sociální práci. Zabývá se aktivizací osob všeho věku.


Knihu 50 krátkých aktivizačních her pro děti 6 – 10 let zakoupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru