Pohankový nepečený koláč s ovocem

Pohanka pochází z chladných oblastí střední a jihozápadní Asie. V některých knihách se udává, že byla v 16. století v Čechách nejoblíbenější potravinou. Říká se, že pohanka posiluje a zahřívá tělo, a proto je dobré ji co nejčastěji konzumovat v zimních měsících či chladných dnech.

Na trhu najdete pohanku světlou a tmavou – rozdíl je v jejím zpracování. Při technologickém zpracování je tmavá pohanka loupána při vysoké teplotě a po uvaření zůstává sypká. Pohanka světlé barvy je loupána mechanicky, tudíž si zachovává své výživové hodnoty. Po uvaření nezůstává sypká a je vhodná spíše na kašovité recepty. Do pohanky se buď zamilujete hned, anebo je dobré ji různě ochucovat, aby zachutnala i vašemu jazýčku.

Z pohanky můžete tvořit karbanátky, sladké kaše, buchty, palačinky... nebo ji přidávat k rizotu, do polévek či omáček.

TIP 

Neloupanou pohanku si zasaďte do květináče nebo na zahrádku. Jak na to? Do mělké misky (nemusí mít otvory pro odtok) dejte tenkou vrstvu zeminy, hustě vysejte semena a posypte opět zeminou. Pravidelně a lehce zalévejte. Semena začnou klíčit za 1–2 dny. Za týden budete mít trávníček vysoký asi 8 cm, který můžete ostříhat nůžkami a použít do polévek, salátů, rizota, anebo jen tak na chleba, báječný je třeba i do smoothie. Zelená nať obsahuje spoustu chlorofylu, vitaminů a enzymů.

Děti si můžou vzít papír, tužku a pravítko a pravidelně (např. každé ráno nebo večer) semínka zkontrolují, zapíšou si, co se děje, co se změnilo a o kolik nať povyrostla.

Děti tyto akce přímo milují!

Placená zóna

-red-